Kolač od Šargarepe by Poslastičar
Priprema:
Kora:
Kod kolača kad se pravi odvojiti suve od vlažnih sastojaka i dodavati suve u vlažne uz stalno mešanje. Polako mešati šećer i margarin. Dodati jaja i sve sem šargarepe. Sve izmešati i na kraju dodati rendanu šargarepu.
U pleh staviti papir za pečenje, izliti masu i peći na 160 stepeni. Kad se ohladi, preliti sosom od suvog grožđa, pa iseći na kocke.
Sos od suvog grožđa:
Prokuvajte šećer, vodu i sok od limuna i kuvajte još 10 minuta nakon što provri. Ostatak koji vam nije potreban možete sipati u čiste čaše i čuvati u frižideru. U 300 g šećernog sirupa kuvajte suvo grožđe, procedite i sve dobro izblendirajte. Ostatkom sirupa razblažite sos do željene gustine.
Krem sir frosting:
Za krem sir frosting koristiti omekšao margarin (dobro nalupan) dodati šećer u prahu i vanilu. U to umešati sir i mešati da masa bude glatka.
Kolutovi od šargarepe:
Trudite se da ne prepečete kolač. Kolutove od šargarepe samo malo blanširati da ostane hrskava, a ne gnjecava.
Sastojci:
Kora:
185g brašna
2,5g cimeta
3,5g sode bikarbone
1,5g praška za pecivo
200g šećera
145g istopljenog Dijamant Dijavit stonog margarina
2 kom jaja
3g soli
240g rendane šargarepe
Sos od suvog grožđa:
1 kg šećera
2 dl vode
3 supene kašike soka od limuna
100 g suvog grožđa
Krem sir frosting:
115g Dijamant Dijavit stonog margarina (držati na sobnoj temperaturi)
225g šećera u prahu
170g ABC krem sira
Vailla
Kolutovi od šargarepe:
1 veća šargarepa
2 dcl soka od pomorandže
Korijander