…jer – u sve se meša ljubav!

…jer – u sve se meša ljubav!

Imala je višak kilograma i bol u nogama tako da nije mogla da stoji i sve je radila sedeći…moja prababa, ili kako sam je zvala „stara baba“, ne mareći za to što kršim jedno gramatičko pravilo o pleonazmu uvek kad joj se obratim. Pamtim je u maloj uskoj kuhinji tako opremljenoj da između šporeta i stočića može da stane samo još stolica gde ona sedi i velikom varjačom meša pažljivo iseckano povrće i komadiće mesa…dok se ne ispuste i pomešaju svi sokovi… Vraćajući se iz škole, obavezno sam svraćala kod nje, nekad samo do vrata da joj se javim i vidim da je dobro a najčešće sam morala da ručam pa tek onda nastavim svojoj kući. Od svega preukusnog što su njene ruke spremale, izdvojiću nešto poput leskovačke mućkalice, a nije to… „krompir-đuveč-paprikaš“, tako je ona zvala to jelo koje je satima krčakala na tihoj vatri sa puno strpljenja, ulažući u njega svu ljubav prema nama, deci, kojoj će napuniti tanjire po povratku iz škole. A mi još uvek mali i nezreli nismo tada umeli da zavirimo u svu njenu posvećenost i trud nego smo se uvek šalili i zadirkivali je da odluči da li nam servira krompir, đuveč ili paprikaš… šta od svega nabrojanog. Ona bi se uvek nasmejala ali svaki sledeći put to jelo od raznovrsnog povrća bi nazvala isto a mi bismo se iznova smejali. I da li zbog toga što je povrće bilo sveže ubrano iz njene bašte… ili zbog tajnog sastojka, ruzmarina, neizostavnog začina mnogim njenim kulinarskim umećima… ili zbog nesebične ljubavi umešane u sve to… ili baš zbog naziva „krompir-đuveč-paprikaš“ i gromoglasnog smeha nas, dece, pri samom pomenu šta ima za ručak… ili zbog svega ovoga… nedostaje mi… toplina njenog doma i toplina njene ljubavi, to neko vreme bezbrižnosti kada su nas zbližavali, ne samo ukus njene kuhinje, nego i svi zajedno provedeni trenuci u kojima je bila utkana sva nežnost sveta…

…našeg sveta.




Krompir - đuveč - paprikaš

Sastojci:

Krompir, crni i beli luk, paprika, šargarepa, celer, teleće ili svinjsko meso, dimljena slaninica, biber, ruzmarin, peršun, so, aleva paprika, Dijamant ulje.

Recept:

Na malo ulja staviti da se dinsta crni luk, šargarepa, celer a potom dodati i malo iseckane dimljene slanine i papriku. Dodati iseckani krompir i komadiće mesa i naliti sa malo vode. Poklopiti i staviti da se "krčka" na tihoj vatri uz povremeno mešanje...dok svo povrće i meso ne budu kuvani. Što je vatra slabija i proces krčkanja sporiji, to je jelo ukusnije. Pri kraju dodati začine: biber, ruzmarin, peršun, so, alevu papriku. Servirati toplo i sa puno ljubavi... 🙂

Ocenite članak
[Ukupno: 1 Prosečno: 5]