Jedan bikini za hrskavog gospodina

Jedan bikini za hrskavog gospodina


Jedan bikini za hrskavog gospodina

Da, znamo kako zvuči naslov. Ali, pročitajte blog i sve će vam biti jasno!

To bi bilo to. Kažu, stiže zahlađenje. Noći više nisu tople i sparne, vratili smo jorgane u upotrebu a od leta nam je ostala samo šaka fotografija, trag od kupaćeg koji brzo bledi (mnogo brže nego pre, kada smo bili mali, do Nove godine smo imali razliku na koži, zar ne?) i tu i tamo malo peska koji nam se zadržao u torbi. I naravno, kalendar koji nas opominje da ćemo se strpiti još najmanje 9 meseci do sledeće kupovine japanki, jer su naše naravno pukle a prekasno je za nove.

Šta sad čovek da radi? Šta da radi neko ko bez sunca ne može, kome svaki 21. septembar pada teže nego raskid u gimnaziji i ko s jeseni oseća prolećnu tugu pošto zna da ne može biti bolje – jer sledeća na redu je zima?

Da uživa u bundevi i opalom lišću? Da se raduje džemperima koje nije video od aprila? Čizmama kupljenim van sezone, na 40 stepeni? Da se veseli što kuće počinju da mirišu na peciva i cimet umesto na grad iza širom otvorenih prozora? Može i tako, nekome je to dovoljno. Neko se baš tome radovao celo leto dok je od vrućine otekle noge hladio u lavoru ledene vode. Znamo da će neko reći „Hajde, hvala bogu da ne prži više“ ali, ima nas dosta koji prosto ne možemo da prežalimo leto, sunce i haj-nehaj u vazduhu.

Oni srećniji među nama će lepo sesti u avion i pravac Barselona. Jer, tamo sunca ne manjka ni u januaru, a septembar je kao naš jul. I znate šta je prvo što će tamo da urade?

Naručiće bikini. Ali, ne kupaći kostim – naručiće čuveni croque-monsieur samo što se on u Barseloni zove bikini. Jer, verovali ili ne, u veseloj i šarenoj Barseloni nije bilo sve tako veselo i šareno. Posebno pedesetih godina prošlog veka. Pored toga što se pod Frankom išlo u zatvor ukoliko se priča katalonski jezik, nisu smele da se koriste francuske ili engleske reči za španski proizvod. A kako je Sala Bikini na aveniji Diagonal bio najpoznatiji klub u to vreme a služio je čuveni francuski sendvič, ljudi su jednostavno počeli tako i da ga zovu, Bikini sendvič. Inače, ovaj izraz je usko vezan za Barselonu i deo Katalonije u njenoj blizini, jer je svuda u Španiji ostao termin mixto, za istu stvar.

Danas je Sala Bikini noćni klub, zove se Bikini klub a s vremena na vreme imaju pomalo bizaran način da ljude podsete na to da su kreatori čuvenog naziva za topli sendvič sa šunkom i sirom. Naime, ponekad svoje zaposlene maskiraju u džinovske sendviče. Ali, Barselona je to, viđaju se tamo i čudnije stvari.

Ukoliko spadate u one koji se ipak raduju zahlađenju, Pariz je uvek dobra ideja. A Pariz u jesen, prekriven zlatnim lišćem je dovoljan da neko žrtvuje svoj godišnji i iskoristi ga u septembru da se prepusti gradu svetlosti.

Da biste i tamo bili upućeni, croque-monsieur je nastao početkom XX veka u pariskim bistroima a u bukvalnom prevodu znači hrskavi gospodin. Svakome ko ga je jeo je potpuno jasno zašto. Predivna hrskava korica mu je zaštitni znak i glavni razlog što retko ko odbija ovaj sendvič. Postoji i croque madame, za one baš zagrižene ljubitelje a princip je isti (videćete u nastavku, mada nema tu neke filozofije) samo što se ženska varijanta još i umače u jaje pre pečenja.

Najraniji pomen ovog jednostavnog a uvek uzbudljivog sendviča nalazimo u Prustovom velikom delu, U potrazi za izgubljenim vremenom iz 1918. Zgodno je i to da znate, pa da ispalite ovaj info u nekom pariskom bistro i tako privučete pažnju tananoj Francuskinji ili nekom Parižaninu sa brčićima.

U svakom slučaju, bilo da odaberete Barselonu ili Pariz, bilo da se sladite bikinijem ili hrskavim gospodinom, znajte da vam mi koji smo “ispucali” svoj odmor i novčanik do daske, zavidimo na nebrojeno mnogo nivoa.

Mi ćemo lepo da zgotovimo jedan taj čuveni sendvič i iskoristimo poslednje trzaje leta da sa porodicom i društvom podelimo hrskave zalogaje na terasi. Kome bude hladno, izvadili smo ćebiće pa nek se ogrne.

Vama srećan put!

Dobro jutro bikini

Priprema

Premažite oba parčeta tosta i složite sve sastojke u sendvič. Preklopite a zatim premažite i gornje strane tankim slojem margarina. Ovako pripremljen sendvič možete prepeći u tiganju na jednoj kašičici Dobro jutra margarina. Ako vas mrzi, toster je uvek dobro rešenje.

Skupite što više dragih ljudi i uživajte kao da vam letnji odmor tek sledi.

Sastojci

Ocenite članak
[Ukupno: 14 Prosečno: 3.2]