IV Radionica Mladi poslastičar – Ugostiteljsko turistička škola Zrenjanin

Pravi poslastičari ne znaju za prepreke

Sa Mladim poslastičarom stigli smo u Zrenjanin

U novoj avanturi otkrili smo da budućnost poslastičarskog zanata leži isključivo među onima koji gaje ljubav prema ovom zanimanju i ulažu veliki trud, bez obzira na prilike. To su nam pokazali učenici ekonomsko-trgovinske škole „Jovan Trajković“ u Zrenjaninu, u kojoj poslastičarski smer ne postoji, ali ih to nije sprečilo da se pokažu podjednako dobro kao drugari iz ostalih škola u Srbiji. U našem slatkom projektu još jednom su pobedili talenat i umeće.

Master klas Zdravka Gavrilovića

Upoznavanje sa Zdravkom

U pomalo skrivenom kutku škole čekala su nasmejana, ali i nestrpljiva lica takmičara i učenika spremnih da čuju za njih značajnu priču našeg poslastičara Zdravka Gavrilovića. Na samom početku upoznao ih je sa svojim bogatim iskustvom i predstavio projekat, što je učenike uverilo da se nalaze na pravom mestu u pravo vreme. Čuli su značajne savete za svoje poslastičarsko umeće i svoje buduće školovanje i iskustvo. Zdravko je odao i poneku caku koju će retko gde imati priliku da čuju.

Takmičenje:

Nove ideje kao inspiracija za takmičarski deo

Posle degustacije eklera, profiterola i karamelizovanih kokica, koje su već isplanirali da prave za svoje drugare, učenici su se spremno uputili ka kuhinji i bez oklevanja počeli sa radom, naoružani pravim namirnicama, alatom i, kao najznačajnije, spremnošću i talentom. Na kuhinjskoj površini čulo se seckanje voća, iz prostorija je dopirao zvuk miksera, a toplina rerni zagrejala je prostor. Osnovni sastojci uveliko su bili pripremljeni, a na njihovom čelu nalazio se najkvalitetniji Dijamant margarin.

Po završenoj pripremi, na ocenjivanje su pristizali šarenoliki tanjiri koji su već na prvi pogled obećavali i dobar ukus. Zdravko se, uz asistenciju profesora, dao u procenu i razgovor sa učenicima. Kao najbolji, pokazali su se Egon Barna, Nađa Kulić i Erika Tosanati, pa će se u nastavku takmičenja oprobati sa zadacima koje će imati učenici iz pet škola u Srbiji.

Proglašenje finalista:

Oni će znati šta znači ljubav prema poslu

U takmičenjima koja su pred učenicima, pobediće ne samo vešte ruke, kreativnost i predanost, već, na prvom mestu, ljubav prema poslu kojim se bave ovi srednjoškolci. Čini se da upravo ta ljubav u profesiji ponekad nedostaje i zato će Zdravko Gavrilović i kompanija Dijamant kroz ovo slatko putovanje pokušati upravo tome da nauči ove mlade ljude. Osim ove životne lekcije, pobednik će dobiti i finansijsku podršku od kompanije Dijamant, koja će mu biti isplaćivana u roku od godinu dana, a možda će poslužiti upravo za usavršavanje njegovog zanata ili pokretanje sopstvenog poslastičarskog projekta.

Ocenite članak
[Ukupno: 3 Prosečno: 5]