II radionica Mladi poslastičar – Učenici iz Smedereva pokazali talenat i umeće u pripremi kolača

II radionica Mladi poslastičar – Učenici iz Smedereva pokazali talenat i umeće u pripremi kolača

Održana druga radionica u okviru projekta “Mladi poslastičar”

Učenici iz Smedereva pokazali talenat i umeće u pripremi kolača

Smederevo je drugi grad koji smo posetili u okviru projekta “Mladi poslastičar”. Svoje znanje u pripremi poslastica, pokazali su učenici druge i treće godine smera poslastičar, Ekonomsko – trgovinske škole u Smederevu.

Naš poznati poslastičar Zdravko Gavrilović, ambasador kompanije Dijamant, je na uvodnom predavanju dao učenicima savete koji će im biti značajni u njihovoj poslastičarskoj karijeri i otkrio zašto je poslastičarstvo jedan od ne samo najslađih i najstarijih, već i najpopularnijih zanata.

Koji je neophodan sastojak dobrog kolača?

Nakon uvodnog predavanja, učenici su sa Zdravkom pripremali kolač od šargarepe – carrot cake. Svako je imao svoje zaduženje. Zdravko je učenicima pokazivao trikove koji im mogu olakšati pripremu poslastica i učiniti ih neodoljivim. Osim osnovnih sastojaka koji idu u ovaj kolač poput margarina, oraha, jaja, šargarepe, šećera u prahu, neophodan je još jedan neizostavni sastojak svih ukusnih poslastica, a to je ljubav.

Zdravko je objasino učenicima, da svaki vrhunski poslastičar uvek proba svoj kolač kako bi znao da je sve kako treba.

Učenici su razbili led i degustacija je prošla odlično, jer na tanjiru nije ostalo ništa, osim po koje šargarepe koja je služila za dekoraciju.

Ko će najbolje pripremiti panakotu?

Na red je došao trenutak kada su učenici pripremali italijansku poslasticu panakota, koju je svako pripremao prema sopstvenom receptu. Tokom pripreme poslastice, učenici su odgovarali na slatka pitanja poput – koji sastojak je najljubavniji od svih sastojaka u pripremi kolača? Koji kolač može pomiriti posvađane golupčiće? Kome bi učenici pripremali medenjake?

Kuhinjom se širio miris pomorandže i čokolade, jer su učenici pored dobro poznatih sastojaka od kojih se priprema panakota, slatke pavlake, šećera, želatina i vanile, dodali i čokoladu i pomorandžu. Učenici su veoma ozbiljno shvatili svoj zadatak i kao pravi profesionalci posvetili su se kuvanju i dekoraciji poslastice.

Biranje najboljeg mladog poslastičara

Prema Zdravkovoj oceni, poslastice su najbolje pripremili Snežana Jocić, Anđela Stanković i Svetlana Mitić koji će se takmičiti u finalu za najboljeg mladog poslastičara početkom sledeće godine u Beogradu.

Smederevo je drugi grad koji je karavan Mladi poslastičar posetio u potrazi za najboljim poslastičarem. Svoje putovanje nastavlja u još tri škole u Srbiji, a najbolji će imati priliku da svoju ljubav prema ovom zanatu pokažu na finalnom takmičenju u Beogradu.

Ocenite članak
[Ukupno: 3 Prosečno: 4.3]