Ženski recept za muške galete

Ženski recept za muške galete

Ženski recept za muške galete

Danas pričamo o galetama. Ili vaflima, ako hoćete. Ili Bakinom kolaču. Dođe na isto. U pitanju je vrsta hrskavo-mekanog kolača koji se peče u posebnim tosterima koji su ujedno i modle.

Ova vrsta poslastice jede se uglavnom slatka i to sa nečim kremastim (čokolada ili sladoled). Najrasprostranjenija je u Belgiji, Francuskoj i Britaniji a varijanti ima na desetine.

E, ok. Sad smo utvrdili današnju temu ali još uvek vam nismo otkrili šta nas je to inspirisalo da na red dođe ovaj recept.

Pokrenuo nas je onaj čuveni domaći inat koji je zapisan u DNK svakome ko je odrastao na ovim prostorima. Objasnićemo, polako.

Naime, naišli smo na prvi zapisani recept za vafle. A znate gde?

U priručniku iz XIV veka. I to ne bilo kakvom priručniku. U pitanju je rukopis pod nazivom Le Ménagier de Paris (u prevodu – Pariška knjiga domaćinstva). Knjigu je napisao budući muž koji je našao za shodno da posveti nekoliko nedelja sastavljanju pisanih pravila kojih bi se mlada žena morala pridržavati, ukoliko želi da ispuni svoju društvenu ulogu na najbolji mogući način.

Ova “zlatna” knjiga pravila iz 1393. godine donela je mnogim mladim ženama “olakšanje” jer su po njenom objavljivanju mogle nesmetano da izučavaju pravila o ljubavnom životu venčanih, recepte kao i baštovanstvo. Da čorba bude masnija, pisana je glasom starijeg i iskusnijeg muža svojoj znatno mlađoj (i, pretpostavljamo, poslušnoj) ženici. Ne moramo ni da vam posebno naglašavamo koliko je popularnost stekla za jako kratko vreme!

Centralna tema je – poslušnost nežnijeg pola.

E, pa neće da može!

Zato danas ispravljamo viševekovnu nepravdu. Galete ćete praviti vi, dragi muškarci. A da vas podsetimo koliko nam nije slatko kada nas tretirate kao pisac tutorijala za poslušne žene, naše galete neće biti slatke.

Doduše, obećavamo jednu stvar. Poslušno ćemo i strpljivo sačekati da galete budu gotove. Onda ćemo u istom poslušnom maniru, lepo slistiti sve koje iznesete na sto. Ako kojim ludim slučajem ipak ostane neka slana galeta, nju ćemo da smotamo u našu damsku “torbicu” za užinu na poslu.

A vi, dragi muškarci, lepo počistite kuhinju za sobom. I, evo jedan mali savet: ukoliko to učinite odmah po završetku posla, biće vam neuporedivo lakše jer se sudovi neće skoriti. Eh, da. U stilu sad već legendarne knjige, molimo vas da povedete računa i o sopstvenom izgledu. Sa posla nas ne dočekujte čupavi, umorni i dronjavi, već napirlitani i veseli. Cveće obavezno zalijte a psa prošetajte. I ne zaboravite da nam odmah sa vrata poželite dobrodošlicu, da pomognete da skinemo kaput i pitate nas glasom punim obzira i nežnosti:

“Dušo, kako ti je protekao dan?”

I za kraj, još jednom da podsetimo da zalijete cveće!

Muške dijamant galete

Priprema

Pomešajte brašno sa svim semenkama. Dodajte so i pola čaše vode. Za to vreme, istopite margarin i ulijte i njega u već umešanu smesu. Zatim i pola čaše ulja. Umesite testo i uvijte ga u celofan. Držite ga na toplom nekih 20ak minuta. Nakon toga, isecite odokativnom metodom komade koje ćete staviti u toster modlu (oblikovane u kuglice). Peći dok cela kuća ne zamiriše a osmeh se ne pojavi na licu vaše mudre žene.

Služiti sa ljubaznim smeškom.

Sastojci

Ocenite članak
[Ukupno: 41 Prosečno: 2.5]