Zašto su junske bebe specijalne i recept za tortice od jagoda kao dobrodošlica
Ovaj tekst je namenjen za sve vas rođene u junu, a posebno za sve one mame koje željno iščekuju junsku bebu – jer, danas ćemo vam malo potkrepiti onaj osećaj da ste nekako specijalni. I to naučnim činjenicama, pa vi vidite.
Za početak, po istraživanjima, jun je sjajan mesec da se rodite ili porodite. Naučnici kažu da su junske bebe prava mala bomba potencijala, a bez obzira da li je u pitanju Blizanac ili Rak, jedna stvar je sigurna: u pitanju je osoba sa možda čak i viškom karaktera (i to veoma specifičnog).
Junske bebe su uglavnom najmlađe u svom odeljenju. Čovek bi rekao da to i nije baš neka pozicija za velika akademska dela ali, statistika dobitnika Nobelove nagrade govori sasvim drugačije. Naime, većina nagrađenih su u suštini junske bebe.
Možda ima veze sa tim što su ljudi rođeni u ovom mesecu noćna stvorenja. Ispitivanja su pokazala da prolećne i letnje bebe u krevet idu znatno kasnije u odnosu na svoje kolege rođene u drugim sezonama. Dakle, noćni mir i tišina itekako utiču na njihove intelektualne sposobnosti, tako da se ne čudite i ne osećate kao čudak kad uveče ležite u krevetu, dok čitav svet spava a vama oči kao tacnice za kafu. Ustanite i glavu među knjige! Isto tako, drage mame, ne očajavajte što vaša novorođena beba neće baš da spava noću – zamislite samo koja su velika dela pred njom i slobodno koristite te vampirske noći da zamišljate kako vaše čedo prima Nobela za svoja dostignuća. Malo teši, zar ne?
Takođe, budite spremni i za navalu pozitivne energije. Vedra i vesela priroda krasi decu rođenu u ovom periodu, pa se pripremite za puno osmeha i ležernosti. Ipak, budite na oprezu – vaša junska beba će izrasti u osobu koja je podložna čestim promenama raspoloženja. Valjda je balans neizbežan u prirodi.
Dakle, koliko brzo se oraspolože i zaraze sve oko sebe pozitivnošću – toliko brzo umeju i da pređu na “tamnu stranu” i naboraju čelo. Sva sreća, promena se dešava brzo i junska deca prirodno teže ka optimizmu pa će žute minute ubrzo zameniti onaj njihov karakterističan osmeh. A da potpomognete čitav proces, poklonite svom ponekad jogunastom juncu njihov kamen – mesečev kamen koji pozitivno utiče na prihvatanje svih promena koje nam život donosi.
A ukoliko ste se nadali da će vaša beba uživati u ekstremnim sportovima ili živeti na ivici – slaba vajda od toga. Naučnici dodaju da je retko koja beba rođena u junu adrenalinski manijak. Naprotiv. Zbog svoje vesele i ležerne prirode, situacije u kojima se uzburka krv i navali adrenalin da nadjača strah – za ove ljude su totalno neprivlačne. Rizik nije nešto čemu se raduju.
Ali, zato vi možete da se radujete ako volite visoke ljude. Jer, ako ste vi ili vaše dete rođeni u junu, znajte da se tada brže raste i napreduje te je verovatno da ste se već rodili duži i veći a onda samo nastavili u tom ritmu.
Bilo kako bilo, junske bebe zaista imaju svoje supermoći i zajedničke osobine koje krase većinu njih. Ukoliko ste ovog juna doveli jednu novu osobicu u vaš dom, po svoj prilici je kod vas sada jako uzbudljivo. I verujemo da od pelena i bočica ne vidite dalje, pa je poželjno da ovaj blog pročitate kada sledeće godine budete tražili recept za tortice sa jagodama (jer se sećate da ste ga pročitali ali, nije bilo šansi da ih tada pravite), za prvi rođendan vašoj junskoj bebi.
A vi, ostale mame junske dece, proslavite ovogodišnji rođendan uz specijalne tortice za vaše vedre i radoznale mališane. Živeo jun i živeli svi JUNiori! Pa čak i ovi stariji – recept za tortice važi i za vas, večite optimiste!
Tortice sa jagodama
Priprema:
Žumanca umutite sa šećerom brašnom, skrobom i 100ml mleka. Ostatak mleka stavite u šerpu, pa na vatru da se zagreje. Kada mleko počne da ključa sklonite ga sa vatre i uz neprestano mešanje ulijte smesu od žumanaca, vratite na vatru i kuvajte uz mešanje sve dok ne proključa. Prebacite u plastičnu posudu i ostavite na sobnoj temperaturi da se ohladi. Mešajte na svakih 7 minuta kako se ne bi uhvatila korica. Možete koristiti i električni mikser.
Kada se puding od jaja ohladi do sobne temperature umutite margarin sa šećerom u prahu pa mu dodajte puding. Pripremljen fil ostavite u frižider da se stegne minimum sat vremena.
Za to vreme zagrejte rernu na 200°C i razvucite lisnato testo na debljinu od nekoliko milimetara pa isecite paran brojpribližno sličnih pravougaonika veličine po vašoj želji. Poređajte ih na pleh obložen papirom za pečenje i pecite 10 minuta ili dok ne porumene. Ostavite ih da se sasvim ohlade.
Jagode isecite po dužini i ulupajte slatku pavlaku sa šećerom u prahu.
Filujte koru lisnatog testa sa žutim filom, preko toga poređajte jagode pa dodajte još jedan sloj žutog fila, a zatim nanesite šlag i poklopite drugim parčetom lisnatog testa. Svaku torticu možete ukrasiti samo šećerom u prahu ili sa preostalim šlagom i bobičastim voće.
Čuvajte u frižideru i do nekoliko dana.
Sastojci:
Fil:
- 4 žumanca
- 600ml mleka
- 40g brašna
- 40g kukuruznog skroba
- 140g kristal šećera
- 200g Dijamant expert margarina na sobnoj temperaturi
- 250g šećera u prahu
- 1 pakovanje lisnatog testa
- 300g jagoda
- 300ml slatke pavlake
- 4 kašike šećera u prahu