Uradi sam: Dobro Jutro reciklaža

Uradi sam: Dobro Jutro reciklaža

Vesela reciklaža

Ok. Došao je onaj trenutak kad više niko ne može zagrebati malo margarina iz kutije, čak ni za jedan zalogaj. Teška srca zatvarate poklopac i spremate se da bacite kutiju…

Greška.

Šta mislite o tome da od prazne kutije Dobro jutro margarina napravite ukulele? Ili mali doboš? Ili zvečku, saksiju za cveće, kutiju za sitnice?

Uz samo malo mašte a i kad se male ruke slože, sve to stvarno može.

Pored svih tih čarobnih sitnica, dobićete i hrpu veselih trenutaka sa svojim mališanima kao i plemenito saznanje da ste nekom objektu produžili život i, bar za kratko, odložili taloženje otpadaka na ovu našu sirotu planaetu. To je posebno važno kada pričamo o plastici.

Kroz celu ovu zabavnu akciju, potrudite se da svojoj deci približite ideju o reciklaži i čuvanju našeg najboljeg prijatelja – prirode. Predlažemo i da ovim aktivnostima prekratite duge zimske noći (s obzirom da mrak pada već u 16h) komšiluku i drugoj omiljenoj deci. Garantujemo brdo zabave, pogotovo uz neke od naših sočnih recepata koji će osvojiti klince!

Dobro, počinjemo naš veseli tutorijal. Počinjemo sa:

Dobro jutro doboš

U principu, ovo je jako lako. Sve što vam je potrebno je štapić (može to biti drška stare varjače), malo vunice, konca ili kanapa, lepak i dve velike perle.

Priprema:

Obmotajte konac, vunicu ili kanap po kutiji, prethodno premazanoj lepkom. Budite strpljivi i precizni kako biste kreirali bogati i pravilni omotač vašem dobošu. Posebno obradite poklopac a posebno samu kutiju. Na sredini dna kutije i na sredini poklopca izbušite rupu i provucite po 5 cm deblje vunice a zatim vežite debeli čvor i malo učvrstite lepkom sa unutrašnje strane. Na kraj svake vunice privežite po jednu deblju perlu.

Sa strane kutije, na sredini između dva konca sa perlama, izbušite rupu za držač (drška od varjače). Nju dodatno obezbedite lepkom iznutra. Kada se sve to osuši, poklopite kutiju i dodatno prilepite krajeve po obodu kako poklopac ne bi spadao.

Po želji, doboš možete ukrasiti i sa malo šljokica, kolaž papira pa čak i nalepnica. Unutra možete ubaciti i malo pirinča, svega par zrna, ili pasulja – kako bi doboš još i dodatno zvečao.

Zabavno, jel da?

A sada nešto još jednostavnije, iako ste sigurno mislili da ne može lakše od doboša.

  

Dobro jutro zvečka

Dakle, ovaj marifetluk se potpuno isto pravi kao i doboš samo bez perli i drške. Kutiju ukrasite kako poželite. Obmotajte oko kutije vunicu ili konac, zalepite kolaž papir, nalepnice, kristale ili šljokice. Ukrasite je baš onako kako vam mašta šapuće. Unutra ubacite jednu kašiku pirinča a možete i male komade tkanine kako bi zvuk bio mekši. Naravno, u obzir dolazi i proso za mekoću zvuka, pasulj za glasnoću ili šećer za šaputavost zvečke.

Možete i napraviti kombinovani intrument tako što ćete sve ove vrste zvečke spojiti lepkom i kanapom na jedan štap, jednu do druge i onda – udri brigu na veselje!

Dobro jutro ukulele

E, ovo je malo kompleksnije. Ali, opet, ništa teško.

Potrebno vam je:

  • Dobro jutro kutija. Prazna, naravno.
  • Drvena letvica, od 60 do 70 cm, širine 6 cm
  • 3 drvene letvice, dužine 6 cm a debljine 1 cm
  • 2 drvene letvice, dužine jedna 6 a druga 8 cm, debljine 1 cm sa po 4 proreza za žicu
  • 4 plastične žice za gitaru ili najobičniji deblji najlon
  • Metalne kukice (zatvoren krug) koje se stavljaju na vrh slike kako bi se kačile na ekser (objasnite tako u gvožđari, biće im jasno)

Priprema:

Prvo izbušite rupu na dnu kutije kroz koje ćete provući veliku letvicu. Ostavite da viri sa donje strane 10 cm. Pričvrstite lepkom. Zatim, kao na slici, prilepite letvice: sa prorezima za žice od 6 cm na početak duže strane, jedno 7 cm od početka letvice. Ispod nje, zalepite ostale tri letvice (bez proreza za žice) tako da prorez između bude 1 cm.

Najveću pomoćnu letvicu, onu od 8 cm sa prorezima za žice, zalepite na dno kutije, sa strane na kojoj su ostale drvene letvice i to bliže dužem kraju letvice. Obratite pažnju da se prorezi za žice poklapaju na obe letvice.

Na krajeve velike letvice, ušrafite po 4 kukice, tako da zajedno čine trapez i da su simetrične jer jedna žica počinje na jednom kraju a završava na drugom. Dakle, kao u ogledalu.

Provucite žice kroz kukice, zatim kroz jednu pomoćnu letvicu, zatim drugu i na kraju kroz poslednju letvicu sa prorezima. Obmotajte i učvrstite žicu tako da kada zavrćete kukicu otpuštate i zatežete žicu.

Kutiju ukrasite po želji, a letvice obojite ako volite šareno.

Uživajte u vašem novom instrumentu i popustite ponekad kada vas dete moli da i ono malo proba. Ipak je njemu bila namenjena, zar ne?

Nadamo se da smo vas malo inspirisali i da će ove zimske dane ispuniti muzika vaših šarmantnih instrumenata. Do tada, uživajte u starom, dobrom ukusu Dobro jutro margarina!

Svaka naknadna nadogradnja ove akcije je poželjna. Iskoristite momenat inspiracije pa od naše kutije napravite i ukrasnu kutiju za igle i konac ili saksiju za kaktuse. Kako je osnova plastika, možete od stare mušeme iseći komade kojima žete obložiti spoljašnost kutije, kao i pliš, čipku ili ukrasne trakice. Pustite mašti na volju i uživajte u dekorativnoj relaksaciji!

 Potrebni sastojci

Potrebni sastojci

 Doboš, zvečka, ukulele

Doboš, zvečka, ukulele

Ocenite članak
[Ukupno: 6 Prosečno: 3.7]