U znak podrške osobama sa Daunovim sindromom održana kulinarska radionica

U znak podrške osobama sa Daunovim sindromom održana kulinarska radionica

U znak podrške osobama sa Daunovim sindromom održana kulinarska radionica

U Dijamantu verujemo da inkluzija nije samo princip, već način na koji delujemo, radimo i gradimo bolju budućnost za sve. Zato smo našu petu internu kulinarsku radionicu posvetili Svetskom danu osoba sa Daunovim sindromom, koji se obeležava 21. marta.

Naši zaposleni iz više sektora udružili su snage sa Branislavom Bunjevac, tehničarkom za primenu proizvoda, kako bi pripremili mnogima omiljeni kolač – štrudlu od maka. Uz puno zajedničkog truda i rada, učesnici su još jednom pokazali da timski duh i podrška čine razliku.

Poseban detalj ove radionice bile su unikatne kecelje, oslikane simbolima i motivima zajedništva i podrške. Kreirane u saradnji sa udruženjem „Zvuci srca”, kecelje su deo inicijative za podršku humanitarnoj organizaciji „Dečje srce”. Svi koji žele da budu deo ove priče mogu ih kupiti putem Instagram stranice „Zvuci srca” i time podržati dalji rad organizacije.

Ovaj događaj još jednom nas je podsetio na snagu međusobne podrške i važnost zajednice u kojoj svako ima svoje mesto. Obeležavanjem Svetskog dana osoba sa Daunovim sindromom, kao kompanija šaljemo jasnu poruku – da smo više slični nego različiti.

Recept:

Posna štrudla sa makom

Sastojci:

Testo:

  • 600g brašna (TIP 400)
  • 350ml mlake vode
  • 20-25g svežeg kvasca (pola kocke)
  • 50g šećera
  • 10g soli
  • 50-100g B&C margarina
  • Prstohvat kurkume (za boju i aromu)

Fil/Nadev:

    • 400g mlevenog maka
    • 200g pekmeza od kajsija
    • 250g šećera
    • 200ml vode

Priprema:

Priprema testa:

  1. U mlaku vodu dodati razmrvljeni kvasac i šećer, pa promešati dok se ne rastopi.
  2. Dodati brašno, so, kurkumu i umesiti testo dok ne postane glatko i elastično. Ako je potrebno, dodati još malo brašna da se ne lepi za prste i posudu.
  3. Pokriti testo prozirnom folijom i ostaviti da odmori 15 minuta na toplom mestu.
  4. Nakon odmora, testo podeliti na dva jednaka dela i oblikovati u loptice. Ponovo ih prekriti folijom da se ne suše.

________________________________________

Priprema fila:

  1. U šerpu sipati vodu i šećer, zagrevati dok se šećer ne otopi.
  2. Dodati mleveni mak i kuvati uz stalno mešanje dok se ne zgusne.
  3. Ostaviti fil da se prohladi, zatim dodati pekmez i dobro promešati.

________________________________________

Formiranje štrudle:

  1. Svaku lopticu testa rastanjiti na pobrašnjenoj podlozi u pravougaonik (debljine oko 5mm).
  2. Preko testa ravnomerno rasporediti polovinu fila, ostavljajući malo prostora uz ivice.
  3. Lagano urolati testo u štrudlu, vodeći računa da krajevi budu zatvoreni da fil ne iscuri.
  4. Ponoviti postupak sa drugom polovinom testa i fila.
  5. Prebaciti štrudle u pleh i ostaviti ih da odmore još 15-20 minuta.

________________________________________

Pečenje:

Peći u prethodno zagrejanoj rerni na 180-200°C (gornji i donji grejač, bez ventilatora) oko 15-20 minuta, dok ne dobiju zlatno-smeđu boju.

________________________________________

Završni koraci:

  1. Čim izvadiš štrudle iz rerne, dok su još tople, premaži ih margarinom da korica ostane mekana.
  2. Ostaviti da se potpuno ohlade pre sečenja, kako bi se fil lepo stegao.
  3. Iseći na kriške i poslužiti.
Ocenite članak
[Ukupno: 1 Prosečno: 5]