U sećanje na sultana

U sećanje na sultana

Novembarski mokri sumrak, početna studentska godina, od ujutru neumorno je kapala kiša, dovoljno jako da obezvolji svaki pokušaj šire društvene aktivnosti. Opet, slobodno popodne je servirano, bez obaveza na vidiku. U laganom ćaskanju sa sestom rečima smo se susreli na priči bake o tome koliko je volela da jede Sultanove sarme, podelila je to pojedinačno i sa njom i sa mnom, u kratkom vremenskom periodu. Ona je tek utonula u popodnevnu dremku, nas dvoje odlučni da je iznenadimo kada se probudi. Nekoliko recepata na interenetu, u svakom po neki sastojak koji nam nedostaje. Javio se izazov, iako nismo vični kulinari, odlučili smo da improvizujemo, umesto striktnog pridržavanja i odlaska u dućan. Mleko, kakao, gustin i dijamant margarin imamo, šećer i vanilin šećer su neizostavni deo kuhinjske ponude. Šlaga i kokosa nije bilo, ali jeste dovoljno mlevenog keksa i neotvorena mala slatka pavlaka. Proces je započeo…Znali smo da je neophodno hlađenje pre posluživanja, znali smo i da nemamo veštinu uvijanja u sarme, ali ni sečenje na kocke ne kvari ukus. Baka se probudila, pre nego je sve bilo spremno, ali naša želja je odobrovoljila i univerzum, sedela je u sobi, uz omiljenu seriju, a kolač joj se prijeo taman uz kafu, koji sat kasnije, u najidealnijem trenutku. Nismo joj rekli šta smo spremali, delimično je prepoznala, samo je kazala: „Slično kao Sultanove sarme, samo još bolje“….
Sultanove kocke

Sastojci:

Jedna litra mleka, tri kašičice kakao praha, tri šoljice gustina, jogurt čaša šećera, kesica vanilinog šećera, 50 grama margarina za kuvanje, jedna slatka pavlaka i 150 grama mlevenog keksa.

Recept:

Od pripremljenog hladnog mleka odasuti jednu čašu, malo više, oko 250 ml. Dok se preostalih 750 ml kuva, u 250 ml umešati kakao i lagano gustin. Kada mleko koje se kuvalo provri, uz mešanje dodati smesu, a potom šećer. Kada se malo zgusne, dodati tanko iseckan dijamant margarin i dobro mešati da se otopi i masa postane kompaktna. U pleh posuti mleveni keks i preko njega krem koji ste prethodno napravili. Izravnati i staviti na hlađenje. Dok prolaze minuti, umutiti slatku pavlaku. Nju preliti preko ohlađenog dela, a potom seći na kocke, a potom dve kocke staviti jednu na drugu, tako da se preklope I dobije nekoliko slojeva, uz posipanje mlevenim keksom i u gornji sloj.

Ocenite članak
[Ukupno: 1 Prosečno: 5]