Novembarski mokri sumrak, početna studentska godina, od ujutru neumorno je kapala kiša, dovoljno jako da obezvolji svaki pokušaj šire društvene aktivnosti. Opet, slobodno popodne je servirano, bez obaveza na vidiku. U laganom ćaskanju sa sestom rečima smo se susreli na priči bake o tome koliko je volela da jede Sultanove sarme, podelila je to pojedinačno i sa njom i sa mnom, u kratkom vremenskom periodu. Ona je tek utonula u popodnevnu dremku, nas dvoje odlučni da je iznenadimo kada se probudi. Nekoliko recepata na interenetu, u svakom po neki sastojak koji nam nedostaje. Javio se izazov, iako nismo vični kulinari, odlučili smo da improvizujemo, umesto striktnog pridržavanja i odlaska u dućan. Mleko, kakao, gustin i dijamant margarin imamo, šećer i vanilin šećer su neizostavni deo kuhinjske ponude. Šlaga i kokosa nije bilo, ali jeste dovoljno mlevenog keksa i neotvorena mala slatka pavlaka. Proces je započeo…Znali smo da je neophodno hlađenje pre posluživanja, znali smo i da nemamo veštinu uvijanja u sarme, ali ni sečenje na kocke ne kvari ukus. Baka se probudila, pre nego je sve bilo spremno, ali naša želja je odobrovoljila i univerzum, sedela je u sobi, uz omiljenu seriju, a kolač joj se prijeo taman uz kafu, koji sat kasnije, u najidealnijem trenutku. Nismo joj rekli šta smo spremali, delimično je prepoznala, samo je kazala: „Slično kao Sultanove sarme, samo još bolje“….
Sultanove kocke
Sastojci:
Jedna litra mleka, tri kašičice kakao praha, tri šoljice gustina, jogurt čaša šećera, kesica vanilinog šećera, 50 grama margarina za kuvanje, jedna slatka pavlaka i 150 grama mlevenog keksa.
Recept:
Od pripremljenog hladnog mleka odasuti jednu čašu, malo više, oko 250 ml. Dok se preostalih 750 ml kuva, u 250 ml umešati kakao i lagano gustin. Kada mleko koje se kuvalo provri, uz mešanje dodati smesu, a potom šećer. Kada se malo zgusne, dodati tanko iseckan dijamant margarin i dobro mešati da se otopi i masa postane kompaktna. U pleh posuti mleveni keks i preko njega krem koji ste prethodno napravili. Izravnati i staviti na hlađenje. Dok prolaze minuti, umutiti slatku pavlaku. Nju preliti preko ohlađenog dela, a potom seći na kocke, a potom dve kocke staviti jednu na drugu, tako da se preklope I dobije nekoliko slojeva, uz posipanje mlevenim keksom i u gornji sloj.