Štrudla sa makom

Štrudla sa makom

Priprema

U malo mlakog mleka rastopiti kvasac, pa mu dodati dve kašike brašna i malo šećera. Ostaviti ga na toplom mestu da nadođe.

Omekšali margarin i šećer u prahu penasto umutiti pa dodati žumanca. Na kraju umešati brašno pomešano sa solju i dignuti kvasac. Dobro izraditi testo i podeliti u dve kugle. Pokriti ih kuhinjskom krpom i ostaviti na toplom mestu da udvostruči volumen.

Za nadev na pari omekšati margarin pa mu dodati sve ostale sastojke. Dobro ga umutiti da se svi sastojci sjedine. Na radnoj površini posutoj brašnom razvući oba testa. Svako premazati polovinom nadeva i uviti u rolnu. Uvijene štrudle prebaciti u pleh podmazan omekšalim margarinom, tako da spoj testa okrenete prema dole. Površinu šdrudle na nekoliko mesta izbosti čačkalicom. Obe štrudle premazati sa umućenim žumancetom i ostaviti na toplom da narastu. Peći u zagrejanoj rerni dok ne dobiju lepu rumenu boju. Seći ohlađene neposredno pre služenja i posuti šećerom u prahu.

Potrebno

Potrebno za testo:

  • 500g glatkog brašna
  • 150g Classic stonog margarina
  • 100g šećera u prahu
  • 3 žumanca
  • 40g svežeg kvasca
  • malo soli
  • oko 1.25dl mleka

Potrebno za nadev:

  • 200g mlevenog maka
  • 100g Classic stonog margarina
  • 100g šećera
  • 1 jaje
  • rendana kora od 1 limuna
  • malo cimeta
  • 80g suvog grožđa
  • 2 kašike meda
  • malo ruma

Za podmazivanje:

  • Classic stoni margarin
  • 1 žumance
Ocenite članak
[Ukupno: 12 Prosečno: 1.6]