Šta znači modifikovani skrob u sastavu deklaracije?

Šta znači modifikovani skrob u sastavu deklaracije?

Povodom pitanja koje ste nam postavili na Facebook-u a tiče se deklaracije proizvoda i modifikovanog skroba!

O pojmovima kao što su “genetski modifikovana hrana” i “modifikovan skrob” sve se češće piše i priča. Iscrpne analize i mišljenja stručnjaka o upotrebi genetski modifikovanih organizama (GMO) u ishrani, sve više zbunjuju prosečnog potrošača koji sa svakom novom informacijom ima sve više sumnji i nedoumica. U čemu je razlika? Da li je ima? Šta je genetski modifikovana hrana, a šta modifikovan skrob? Šta je GMO?

GMO je genetski modifikovan organizam, odnosno živo biće, čiji su geni izmenjeni tako što je u njegovu genetsku strukturu ubačen gen koji se tu prirodno ne nalazi. Kada se od jedne vrste (biljka ili životinja) “iseče” deo DNK i prebaci u DNK druge vrste dobija se genetski modifikovan organizam. Modifikacije mogu biti na različitim nivoima i različitog obima. Najpoznatija je modifikacija gena biljke soja što ima za posledicu da je otporna na dejstvo svih herbicida. Postoje i radikalnije modifikacije, npr. zelena biljka u koju je ubačen gen iz insekta svica – može da svetli u mraku slično kao svitac. Modifikovani skrob koji se nalazi u Dijamant proizvodima nije genetski modifikovani skrob

Da odmah razjasnimo. Modifikovan skrob nema nikakve veze sa genetskom modifikacijom organizma (GMO). Modifikacija skroba je samo promena strukture istog, što ima za posledicu pojavu novih osobina skroba. Modifikovanje skroba može se izvršiti termički, upotrebom toplote, dodavanjem nekog molekula i slično. Svrha modifikacije je dobijanje skroba koji će se bolje rastvarati u vodi, vezivati više vode (bubriti), ili rastvarati na nižim temperaturama. Naravno, ne može se svaka modifikacija skroba koristiti za hranu. Neki modifikovani skrobovi se koriste samo u industriji papira, neki za prečišćavanje vode. Najpoznatija primena modifikovanog skroba je kod pelena za bebe.

Što se tiče ishrane, svaka domaćica i sama često modifikuje skrob, spremajući omiljeno jelo. Brašno u sebi sadrži skrob. Primer za to je priprema zaprške. Tu se skrob iz brašna prvo proprži (modifikuje), pa onda koristi. Isto tako, na tržištu postoji i puding u kesici, koji nije potrebno kuvati.

Poslovna politika Dijamanta AD je da se nikako, ni u najmanjim količinama ne koriste GMO organizmi, niti njihovi produkti u prehrambenim proizvodima.
Prilikom prijemne kontrole svih sirovina u Dijamantu, obavezna je kontrola da li je reč o materijalu koji je GMO ili je prisutan u nekom procentu.

Ocenite članak
[Ukupno: 66 Prosečno: 3.1]