Sećanje na mirisne lisnate štapiće

Sećanje na mirisne lisnate štapiće

Kad su moji unučići bili mali, sećam se kako nam je kuća uvek odzvanjala dečijom grajom . Tu su često bila i deca iz komšiluka kao i deca iz razreda. Kad bi ja pekla lisnate štapiće sa Dijamant margarinom mirisala bi cela kuhinja. Dotrčali bi sa sprata kuće privučena mirisom vičući: “Bako šta to lepo pečeš”. Zavirivali bi u rernu i obigravli kad će se ispeći. Kad bi velika crna tepsija bila na stolu puna pečenih lisnatih štapiča, deca bi onako vruće grabila duvajući male ručice i trčala napolje da ih što pre ohlade Ja i dejka smo gledali za njima smešili se i bili najsrećni uživajući u njima i njihovom odrastanju. Danas su to veliki momci sa kojima se baka i deka ponose…




Lisnati hrskavi punjeni štapići



Sastojci:

brašno,margarin dijamant,kvasac, mleko, jogurt,so, šećer, sir, šunka

Recept:

Potrebno je:
300 gr brašna
20 gr kvasca
100 ml mleka
100 ml jogurta
malo soli i šećera
2 kašike ulja dijamant
100 gr margarina dijamant
100 gr sira mekanog
2 kašike kisele pavlake
1/2 kašičice alever paprike
150 gr šunke
žumance za premazivanje
semenke i krupna so

Priprema:

U mlako mleko rastvoriti kvasac, dodati šećer, ulje pola brašna i so. Dobro izmutitivarjačom pa dodati ostatak brašna i zamesiti glatko teso. Pokriti da odmori pola sata pa ga malo izmesiti i podeliti na 5 loptica, Izmešati sir i pavlaku dodati alevu papriku i sitno seckanu šunku. Razviti prvu lopticu na pobrašnjivenom stolu u pravougaonik. Na njega izrendati smrznuti margarin pa razviti drugu lopticu i poklopiti prvu i tako redon. Zadnju razvijenu se ne renda.margarin. Testo nožem preseći na pola pa staviti jedu polovinu na drugu. Dobro oklagijom istanjiti, premazati sirom i pavlakom i posuti seckanom šunkom. Iseći na trake cm širine pa svaku traku uviti i redjatu u pleh. Pokriti a rernu uključiti na 200 stepeni C. Kad štapići malo odmore premazati ih žumancetom, posuti semenkama krunom solju i po želji kimom. Peći oko 20-25 min.. Tako se listaju i tako su hrskavi ...uživajte

Ocenite članak
[Ukupno: 4 Prosečno: 4.8]