Reci to Dijamant kus kus salatom

Reci to Dijamant kus kus salatom

Reci to Dijamant kus kus salatom

Toliko smo se radovali toplim danima, dozivali ih i prizivali, sa zlobom pričali o varljivom proleću – kad ono, čim je otoplilo, sve nam odjednom teško. Nervira nas gužva, vrućina, saobraćaj, sparina i šta sve ne još. Ljudima nikad ugoditi.

Ali, istini za volju, iako ovo vreme na fotografijama deluje prelepo, okupano suncem a svi se ušarenili i razgolitili, svi ispijaju neke koktele u bojama i valjaju se po travi – onaj ko radi od 9 do 5 zna da je istina ipak malo drugačija. Malo je reći malo.

Dovoljno je da bacimo pogled kroz prozor kancelarije i da se osetimo kao taoci. Sve nas mami napolje, a zavidimo čak i pčeli koja slučajno proleti pored našeg prozora. Jer, sedimo u zatvorenoj prostoriji, gledamo u kompjuter, gulimo našu robiju od minimum osam sati dnevno. A onda, po povratku kući, gužva u autobusu nas dokrajči ako već nije čekanje istog, na stanici bez nastrešnice u prisnom zagrljaju sa potpunim strancima, na 30 stepeni. I hajde sad, budimo pošteni – kako kući doći nasmejan, vedar i pun života? Teško.

Upravo zato je važno da vas kod kuće neko čeka. Ali, ne baš bilo ko. Ne neko ko čeka vas da pripremite večeru ili neko ko se već sam snašao i jeo. Bitno je da to bude neko ko će umeti da ohladi vaše omiljeno vino, skine novu epizodu Sluškinjine priče, donese kolač iz poslastičarnice na uglu i, naravno – pripremi večeru od koje ćete zaboraviti svu dnevnu (da ne kažemo svakodnevnu) gnjavažu.

Taj neko će iskočiti iz kuhinje iz koje svira bend koji zajedno volite, svako od svoje srednje škole, i pritrčaće da vas stegne, zagrli i poljubi, da kaže kako je jedva čekao/la da dođete. Predložiće da se malo osvežite i da dođete na terasu ili trpezariju ili direktno u dnevnu sobu – u zavisnosti gde najčešće delite gastonomske tajne i užitke.

Već tada će biti dosta lakše da se podnese život odraslog čoveka koji u vrućim danima dvostruko teže pada. Posle brzog tuša i uskakanja u omiljenu majicu ili haljinu, svet će opet pomalo dobiti ružičastu boju. A tek kada priđete stolu, ugledate s pažnjom pripremljen i serviran obrok – život je ponovo lep.

Doduše, jasno nam je da će i čaša hladnog rozea imati malo veze sa tim, ali važno da nervoze i umora više nema a da vaše petice po prvi put vide svetlost dana u širokom osmehu.

Sada kada ste zamislili koliko jedno ovako jednostavno iznenađenje može nekome značiti i preokrenuti mu dan, zašto ne biste bili baš vi taj ili ta koja će ovaku radost pružiti svojoj drugoj polovini?

Uostalom, nije da ni vama neće prijati jedan savršen letnji lagani obrok za koji se ne zna jel’ šareniji ili ukusniji.

U nastavku je recept a vi ćete nam zahvaliti tako što ćete prirediti jednu romantičnu večeru tokom koje samo sevaju varnice i srculenca iz očiju. Jer, to je ono što nas raduje. Samo ljubav! A gužvu u „devedes’ petici“ i vrućinu ko šiša. Ah, da, i šefa, naravno.

Dijamant kus kus salata sa tunom

Priprema

2 šolje kus kusa preliti vrelom vodom (neka ostane dva prsta vode iznad kus kusa) i poklopiti. Pustiti da vreme odradi svoje. Za to vreme iseckati povrće i pomešati ga sa tunom. Posoliti i dodati još začina po volji – biber, mediteransku mešavinu ili neki drugi koji volite a ide uz tunu.

Kus kus je gotov kada „popije“ svu vodu. Za to je potrebno svega nekoliko minuta. Promešajte ga da se uverite da je ceo omekšao i da nema ostatka vode na dnu. U njega sipajte ulje i mrvicu soli. Dodajte zatim mešavinu sa povrćem a na vrh feta sir.

Po želji možete ubaciti i indijski orah a ukrasiti ga svežim peršunom ili vlašcem.

To je to. Bukvalno je to to. Nemojte nam reći da vam je teško da ovako lako nekoga obradujete i vratite mu/joj osmeh na izmoždeno lice. Zapamtite, nikakva klima, ventilatori ili ledeni čaj ne mogu vratiti um i telo u ravnotežu posle napornog dana na vrućini kao što to može ljubav! Samo ljubav! Prijatno!

Sastojci

Ocenite članak
[Ukupno: 12 Prosečno: 3.8]