Prvomajski uranak sa Dijamantom

Prvomajski uranak sa Dijamantom

Prvomajski uranak sa Dijamantom

Bliži se 1. maj, Praznik rada. Verujemo da ste već organizovali gde i kako slavite ovaj dan. Naravno, ne sumnjamo da je većini vas prvi izbor za 1. maj baš roštilj, jer tradiciju treba negovati.

Sigurno znate i koje meso se koliko peče, koje se preliva pivom a uz koje ide sveži luk. A da vas pitamo o poreklu praznika, malo biste zastali, razmislili i većinom biste slegnuli ramenima, zar ne?

Ništa zato, Dijamant je tu da vas podseti na gradivo iz škole a i da dopuni zanimljivim receptima prvomajsku trpezu.

Dakle, prvi dan jednog od najlepših meseci u kalendaru se se slavi kao međunarodni praznik radničkog pokreta. Događaji koji su doveli do toga desili su se davne 1886. godine u Čikagu. Stotine hiljada američkih radnika izašlo je na ulice zahtevajući osmočasovni radni dan. Zamislite koliko im je trajao radni dan kada im je 8 sati bio nedostižni san, a mi danas “kukamo” kako je osam sati nehumano i previše za čoveka.

Sve u svemu, demonstracije su trajale danima i veći deo čikaške proizvodnje bio je u zastoju. Pojavili su se novi sindikati sa članovima voljnim da rade pod bilo kojim uslovima (naravno, iznikli su pod okriljem vlasnika fabrika) došlo je do sukoba sa ostalim sindikatima a sve je eskaliralo mešanjem anarhista koji su pozivali na oružanu revoluciju.

U masovnim demonstracijama na Trgu Hejmarket, osoba čiji identitet nikad nije utvrđen bacila je bombu koja je ubila 7 i ranila 67 policajaca. Gradske i državne vlasti pohapsile su osam anarhista, optužile ih za ubistvo i osudile na smrt ali i na večnu slavu u očima ugnjetavanog naroda.

Na Prvom kongresu 2. Internacionale održanom 1889. godine odlučeno je: „Prvi maj je zajednički praznik svih zemalja na kojima radnička klasa treba da manifestuje jedinstvo svojih zahteva i svoju klasnu solidarnost“. Dalje vam je sve poznato, od uranka do sletova.

To je to što se tiče novije istorije. Ali, 1. maj ima i svoju, mnogo drevniju priču koja zalazi u okvire paganskih svetkovina koje slave prirodu i njeno buđenje iz zimskog sna. U Severnoj i Centralnoj Evropi, noć uoči prvog maja se naziva Valpurgina noć (po svetoj Valpurgi). To je proslava plodnosti, prilikom koje se peva i pije do dugo u noć i pale se vatre.

Prvomajski uranak u našoj zemlji je narodni običaj i svetkovina i tada je uobičajeno da se porani u prirodu i tako provede ceo dan, pa čak da se ode dan ranije i uz logorsku vatru sačeka jutro. Skoro svaki grad u Srbiji ima svoja tradicionalna prvomajska izletišta, a najčešće su to zelene površine van grada.

Kao što rekosmo, verujemo da vi znate gde ćete i sa kim provesti taj dan. U roštilj nećemo da vam se mešamo, znamo da je to osetljiva tačka svakom muškom (pa i ponekom ženskom) pripradniku našeg naroda i da se saveti i kritike tu teško primaju, pa nećemo čačkati mečku.

Dozvolite onda da dopunimo trpezu jednostavnom i ukusnom salatom koja je u bliskom srodstvu sa omiljenom Ruskom.

Srećan praznik rada i pazite da se ne naradite mnogo i tako oduzmete smisao ovom predahu, jednom od retkih koje i država priznaje.

Prvomajska šarena salata

Priprema

Skuvati povrće (šargarepu i krompir), ali odvojeno i toliko da se ne raspada već da se lako seče. Iseckati prvo krompir a zatim i šargarepu i nežno promešati da ne napravite prvomajski pire. Dodati tome i isečena skuvana jaja kao i sveži mladi luk sa što dužim zelenim repom.

Posoliti a zatim i sipati majonez. Predlažemo da u više posuda rasporedite varijantu bez majoneza a onda svaku začinite drugom vrstom – Classic, Mladi luk i Slaninica. Pa da vidimo koji će prvi da plane!

U svakom slučaju, želimo lep provod i druženje i živeo uranak!

Sastojci

Ocenite članak
[Ukupno: 3 Prosečno: 4.7]