Pripremite se za leto!

Pripremite se za leto!

Dobra priprema organizma biranom hranom čini da vaš imunitet ojača, koža polako, ali postojano dobija sve tamniji ton, otpornija je na delovanje UV zraka i spremna da stvori vitamin D.

Vitamin D se tokom boravka na suncu, u trajanju od 10 – 15 minuta, sam stvara u našoj koži. Smatra se da se na  svakih 5 % površine kože izložene suncu može proizvesti 435 IU vitamina D. On sprečava osteoporozu, depresiju, rak prostate, rak dojke, pluća, ima uticaja na dijabetes i gojaznost. Sunčanjem se delimično reguliše i nivo holesterola, budući da prekursori vitamina D troše holesterol za njegovu sintezu.

Žuto štiti ten, zeleno jača zaštitu
Beta-karoten ima ključnu ulogu u stvaranju melanina, pigmenta koji je odgovoran za tamnjenje kože. Nalazi se u voću i povrću u svim nijansama žute, narandžaste pa sve do tamnozelene boje (šargarepa, peršun, crvena paprika, rukola, bosiljak, paradajz, mango, dinja, kajsije, lubenice, brokoli i tikva). Birajte i namirnice bogate vitaminom A. On obnavlja kožu, a nalazi se u mleku, lignjama, svežoj tuni i jajima. Mislite i na najjači prirodni antioksidans vitamin E. On je u velikoj količni prisutan u avokadu, žumancu, soji, paradajzu, nani, bosiljku i maslinovom ulju.

Ne zaboravite masti!
Da bi ojačali vaš imunitet i telo, a koži vratili svežinu, veoma je važno da znate da organizam ne može potpuno da apsorbuje beta-karoten, vitamin A i E ako istovremeno ne unesemo i masti ishranom. Bitno je izabrati one koje ne sadrže neželjene trans masti. Poželjne mononezasićene masti se nalaze u maslinovom ulju, orasima, ulju uljane repice. Polinezasićene masti se nalaze u nekim biljnim uljima (suncokretovo, susamovo, sojino i kukuruzno ulje), koštunjavom voću i semenkama, ribljem ulju, margarinima bez trans masti. Zato, započnite dan zdravim sendvičem od integralne kifle, kao namaz birajte Dijamantove margarine „Dobro jutro“, jer ne sadrže štetne trans masti. Dodajte filete lososa ili pečene piletine, možda kuvano jaje, obogatite ga i svežim povrćem i uživajte u letu.

doktorka
tekst je napisala:
Asist. mr sc med.dr
Tatjana Mraović,
spec.higijene,
dijetolog Sektora za preventivnu medicinu VMA

Ocenite članak
[Ukupno: 0 Prosečno: 0]