Pripreme za novu sezonu

Pripreme za novu sezonu

Pripreme za novu sezonu

Iako se žetva suncokreta očekuje tek krajem avgusta, pripreme za novu sezonu i otkup, ove za nas značajne sirovine, uveliko su u toku.

Kako bismo spremno dočekali ovogodišnju žetvu, naša kompanija je januara otpočela sa ugovaranjem proizvodnje i plasmanom repromaterijala, pa je trenutno u toku plasman mineralnih đubriva i setvenih semena suncokreta.

Obezbedili smo osnovna mineralna i azotna đubriva, od kojih se najviše koristi mineralno đubrivo urea i amonijum-nitrat, dok se od setvenih semena najviše traže hibridi – NS seme, Pioneer, Syngenta, LG, Causade, KWS – koji su do sada imali najviše i najstabilnije prinose.

Podsetimo, prošle godine suncokret je bio posejan na 237.000 ha, što su rekordne površine zasejane pod ovom kulturom u Srbiji, a prosečan prinos bio je oko 3 tone po hektaru.

Kako je u našoj zemlji cena suncokreta bila nešto niža nego u regionu, izvoznici su bili veoma aktivni, pa je tokom proteklih šest meseci izvezeno preko 110.000 tona suncokreta, i to najviše u Bosnu i Bugarsku.

I pored veoma složene situacije, naša kompanija je tokom lanjskog otkupa obezbedila dovoljne količine sirovine za svoje proizvodne kapacitete, a procena je da će i ova godina biti jednako uspešna.

Ocenite članak
[Ukupno: 1 Prosečno: 5]