Plodnost i ishrana žena, ali i muškaraca

Plodnost i ishrana žena, ali i muškaraca

Zdrava, izbalansirana ishrana ne sprečava samo nastanak bolesti poput gojaznosti, dijabetesa, žučnih kamenaca, visokog holesterola, triglicerida, povišenog pritiska ili šloga, već može da bude od velikog značaja za reproduktivno zdravlje, ona svakako utiče i na Vašu plodnost

 

Želja za roditeljstvom danas je pod uticajem socijalnih ali i zdravstvenih okolnosti. Sve se češće susrećemo sa pojavom odlaganja rađanja potomstva iz manje ili više opravdanih razloga, koji podrazumevaju da se tek nakon napunjenih četrdesetak godina (peta decenija) poželi dete. Koliko god se dobro osećali, zdravo živeli i dobro izgledali za svoje godine, biološki časovnik kuca sitne sate za rađanje. To je prirodno i neizbežno, najbolje godine za rađanje su definitivno dvadesete. Nije slučajno da se računa jedna generacija starosti 22 godine u populaciji ljudi. Da 22 godine! Dakle i pravo vreme da se posveti pažnja rađanju.

Sa druge strane zdravstvene tegobe su sve češće na tapetu pokušaja da se ostvarite kao roditelj. Razloga je mnogo, a meni kao dijetologu je posebno važan problem postojanja policističnih jajnika, sve češći a rešiv ishranom u mnoštvu slučajeva.

Gojaznost remeti plodnost

 

Gojaznost, pored mnogih poznatih komplikacija, utiče negativno i na nivo hormona. U Evropi, a i kod nas, je sve manje beba. Razlozi su brojni, a neplodnost žena i muškarca je sve češće prisutna.

Gojaznost uz prilično laku sklonost dobijanja novih kilograma, akne otporne na terapiju, pojačana maljavost, i po licu… melanholičnost, tromost, lako zamaranje, masna kosa… i naravno neredovan ciklus koji neretko i izostaje… sve su to potencijalni simptomi postojanja policističnih jajnika.

Sindrom policistični jajnika je danas čest endokrinološki poremećaj  koji zahvata 6-8% žena u generativnoj dobi. I ako postoji jasna genetska predispozicija za razvoj sindroma, gojaznost povećava insulinsku rezistenciju i posredično simptome.

Devojke sa postavljenom dijagnozom policističnih jajnika imaju poremećenu hormonsku aktivnost: povišene vrednosti luteinizirajućeg hormona, visoke vrednosti estrogena, takođe i testosterona, a niske progesterona.

Često prateća intolerancija na insulin zahteva pažljivu ishranu i redukovanje telesne mase. Redukcija kilograma u ogromnom procentu stabilizuje menstrualni ciklus, ponovo uspostavi ovulacije i rezultira trudnoćom. Tako primarni cilj terapije postaje redukcija kilograma.

Mediteranska ishrana se pokazala jednom od najboljih načina hranjenja u želji da lečimo policistične jajnike. Ova ishrana modifikovana prisustvom namirnica sa niskim glikemijskim indeksom i umereno niskim prisustvom ugljenih hidrata pokazala je pozitivan uticaj na kontrolu nivoa insulina i šećera u krvi.

Bitnu ulogu imaju i vrste i izvori masti u ishrani mladih žena. Masti iz crvenog mesa su manje poželjne, a masti iz biljnih ulja i orašastog voća treba da budu zastupljenije i ujedno bitnije je paziti na kvalitet masti ishrani nego na njihovu količinu.

Prekomerna  težina je povod hormonskog disbalansa uz pada nivoa testosterona i kod muškaraca a loša ishrana koja je prati pogoršava kvalitet sperme. Posledica je neplodnost muškaraca. Dakle i muškarci, ne samo žene, remete svoje  reproduktivno zdravlje lošom ishranom, posebno ako uz nju postoji i gojaznost.

Nedavno objavljeni rezultati španskog istraživanja upozoravaju da muškarci koji jedu dosta namirnica životinjskog porekla, poput masnih mesa, mesnih prerađevina i punomasnih mlečnih proizvoda gube na kvalitetu semene tečnosti. Tome doprinose i pušenje, alkohol, kafa, smanjena fizička aktivnost. Starosna dob, i izloženost eventualnim toksičnim hemikalijama na poslu, stres, nezadovoljstvo i depresija dodatno utiču na plodnost. Identične posledice mogu imati i žene.

Kašikom do plodnosti

Ako ste objavili rat suvišnim kilogramima savetujem vam da se nikako ne prihvatite dijeta koje isključuju ugljene hidrate, poput Atkinsonove dijete i sličnih proteinskih dijeta. One smanjuju nivo testosterona za trećinu. Naprotiv, s obzirom da se budućim očevima savetuje pojačana fizička aktivnost ne zaboravite na veći unos ugljenih hidrata, posebno pre treninga. Držite se namirnica sa niskim glikemijskim indeksom i baznih ugljenih hidrata kao što su beli krompir, ovas, raž, integralne testenine i integralni hleb. I naravno, ugljene hidrate izbegavajte da jedete uveče, posle treninga.

Birajte voće i povrće

Svakoga dana jedite što više raznovrsnog voća i povrća, bogato je antioksidantima. Muškarci koji nedovoljno konzumiraju voće i povrće imaju loš ukupni kvalitet sperme. Najpovoljnije utiču spanać, blitva i brokoli, oni sadrže koenzim Q1O, koji povećava nivo pokretljivosti spermatozoida. Važni su i Vitamini A, D i E, oni regulišu nivo testosterona i broj spermatozoida. Izvor vitamina je A šargarepa kuvana u supi, sir, jaja, masne ribe (skuša, losos), mleko, jogurt, maslac, džigerica. Sunčanje na svežem vazduhu će povećati nivo vitamina D, a biljna ulja  i koštunjavo voće predstavljaju značajan izvor vitamina E. Manjak vitamina E dovodi do neplodnosti, a  suplementacija vitaminom E, koja se neretko sprovodi u lečenju steriliteta, poboljšava plodnost i na taj način što ublažava oštećenja samih spermatozoida od strane slobodnih radikala. Ulogu zaštitnika spermatozoida ima i vitamin C koji poboljšava njen kvalitet, štiti je od oksidativnih oštećenja i aglutinacije (slepljivanje spermatozoida koje veoma smanjuje oplodnu moć). Dakle citrusno voće, paprika, šipak…

Ishrana treba da obiluje folatima, odnosno folnom kiselinom. To će  smanjiti mogućnost stvaranja abnormalnih spermatozoida i time umanjiti verovatnoću začeća dece s genetskim poremećajima. Folne kiseline ima u povrću i voću (zelena salata, grašak, spanać, kelj, pasulj, orasi, kikiriki, pšenične klice, tunjevina, paradajz, spanać, pekarski kvasac, asparagus, prokelj, banana, limun, pomorandža, dinja, mleko, jaja, ali i džigerica, bubrezi, žumance).

Ne manje važan je i likopen, naime naučnici objašnjavaju da je likopen jedan od 650 karotenoida koji se nalaze u visokim koncentracijama u testisima zdravih muškaraca, i da su njegove male koncentracije zabeležene uglavnom kod onih koji pate od neplodnosti. Svo crveno voće i povrće, ali pre svega paradajz, crveni grejp, kečap, kuvani paradajz, obiluju likopenom.

Postoje studije koje pokazuju da selen povećava pokretljivost spermatozoida. Cink je takođe nophodan za normalno funkcionisanje polnih organa. Manjak cinka u organizmu smanjuje nivo testosterona, te je zbog toga unošenje cinka kod muškaraca sa niskim nivoom testosterona veoma važno, jer povećava i broj spermatozoida i plodnost.

Šta nije za preporuku

Mnogim parovima narušen je odnos kiselo-bazno u organizmu u korist kiselog, a to može da prouzrokuje sterilitet. Hrana koja povećava kiselost je: meso, mlečni proizvodi, gazirana pića, beli šećer  i proizvodi od rafinisanog šećera. Voće i povrće smanjuju kiselost.

Ljubitelji kupovnih sokova imaju manji broj spermatozoida a jedna teorija zašto je to tako zagovara da je višak šećera razlog za smanjenje nivo testosterona. Dakle manje soka veća plodnost!

Muškarci koji jedu proizvode od soje (soja je bogata fitoestrogenima, srodnim ženskim polnim hormonima)  imaju manje spermatozoida od onih koji ne konzumiraju soju. Ta redukcija nije velika, međutim, može da bude značajna za muškarce koji već imaju problem sa brojem spermatozoida.

Sklonost konzumiranju alkohola može smanjiti nivo testosterona i uticati na plodnost muškarca, ali i na realizaciju seksualnog čina. Umereno konzumiranje jednog do dva pića dnevno je prihvatljivo. Vino je bolji izbor u toj umerenosti.

Cigarete zaboravite, pušenjem se smanjuje broj spermatozoida i smanjuje njihova pokretljivost uz smanjenje nivoa testosterona.

Zima, pravo vreme za bebe

Plodnost muškaraca, kaže nauka, veća je tokom zimskih meseci. Pokretljivost spermatozoida je veća, njihova koncentracija takođe. Testisima godi manja spoljašnja temperatura  i to je razlog za češćih trudnoća u ovo doba godine. Ovo je veoma važna činjenica u vreme kada mnogi parovi imaju problema sa začećem. Dakle istina je: Zimi se treba radovati, ona rađa nov život, teži novom početku. Zato uživajte u njoj.

Ocenite članak
[Ukupno: 10 Prosečno: 4.2]