Plemićki Tart od krušaka

Plemićki Tart od krušaka

Plemićki Tart Od Krušaka

Malo ljudi zna da je pita u stvari srednjovekovna varijanta plastične kutije, tupperwear-a. Objasnićemo. Srednji vek je, kako znamo, bio doba kada nije bilo uputno dozvoliti ni najmanjoj količini hrane da propadne. Iskorišćavalo se sve do poslednje mrve. Ostaci ručka su obično završavali između dve kore, pomešani sa dodatnim začinima i posluženi za večeru kao kompletno nov obrok. Ovaj praktični i ukusni običaj se toliko uvrežio da je preteča današnje pite uživala veliku popularnost.

Dok se plebs davio u pitama sa raznim nadevima između dve kore od testa, aristokratija je uživala u nečemu što slobodno možemo nazvati kabriolet varijantom pite – tartu. Samo jedna kora dozvoljavala je dvorskim kuvarima da od nadeva naprave čudo u kome uživaju i oči i nepca i tako su počeli da je koriste kao platno za svoje slike od začina, voća, raznih kremova pa čak i mesa i povrća. To je veoma zabavljalo blaziranu gospodu koja je već sve videla i tart je postao hit! Mogao je biti sladak, slan pa i veoma pikantan, ali je primat na kraju ipak odneo slatki tart a iz tog vremena varijanta sa limunom i narančom ostaje klasik za poznavaoce.

Bliži rođak slanog tarta je kiš koji je, odvojivši se od tradicije tarta, započeo svoj bogati život o kome ćemo drugom prilikom.

Sada vam donosimo recept za božanstveni tart sa kruškama. Odabrali smo kruške iz nekoliko razloga. Prvi je jednostavan i prirodan: sezona im je. Drugi takođe: preukusne su. A treći pomalo ima veze sa njenim nutritivnim vrednostima. Kruška je bogata je vlaknima, flavonoidima i antioksidansima koji nas verno štite od starenja i gojenja. Malo li je?

Izvorno, kruška potiče iz obalnog područja Starog sveta, od zapadne Evrope i severne Afrike, pa istokom preko dobrog dela Azije. Postoje naučne tvrdnje da je kruška bila popularna još u doba praistorije a dokazi u prilog ovome dolaze sa arheoloških istraživanja u blizini Ciriha. Dakle, jednu praistorijsku namirnicu smo spojili sa srednjovekovnom pitom kako bi moderni čovek mogao da uživa.

Kolač sa kruškama by Poslastičar

Priprema:

Testo:

Sve sastojke staviti u misker i zamesiti testo.

Testo ostaviti da se dobro odmori. Najbolje da prenoći u frizideru. Pre pečenja kad se razvije obavezno vratiti u frizider. Koristiti neutralnu pavlaku.

Testo peći u kalupu na 175 stepeni sa folijom i pirinčem i još 10 min na 175 stepeni bez folije.

Fil:

Očistiti kruške od kore i semenki. 6 krušaka iseći na kocke i dodati vodu i šećer i kuvati da kruške omekšaju. Napraviti pire, dodati gustin i staviti na pečenu koru.

Preostale 2 kruške iseći na listiće i pržiti u margarinu da dobiju zlatnu boju. Poređati na pire.

Pavlaku, med i jaja izmešati i naliti na kruške. Peći na 160 stepeni oko 30 min.

Na pečeni kolač staviti badem.

Sastojci:

Testo:

500g brašna

300g Dijamant margarin s ukusom vanile

200g šećera

2 kom jaja

Vanila

Fil:

8 kom krušaka srednje veličine

1dl vode

50g šećera

15g gustina

250g Dijamant stoni margarin s ukusom vanile

3g cimeta

500ml slatke pavlake

4 žumanca

2 kom jaja

100g meda

70g badema na listiće

Ocenite članak
[Ukupno: 8 Prosečno: 4.9]