Pet mitova o mastima u ishrani!

Pet mitova o mastima u ishrani!

Ako ste među onima koji preskaču doručak i mislite da je prezauzetost na poslu, nemogućnost da nešto kupite ili ponesete za doručak opravdanje, ili čak da preskakanje doručka dovodi do mršavljenja, varate se. Razotkrijte neke pogrešne mitove.

Prvi Mit – manje obroka manje kilograma

NETAČNO jer: Sitost čuva vitkost

Redovnost u ishrani, ustaljen broj obroka, nepreskakanje jela, su uvek prvi saveti nutricionista. Redovan doručak održava vitkost, i ne samo to! On pruža osećaj sitosti koji održava dobar šećer u krvi, snižava nivo štetnog holesterola, ubrzava metabolizam sprečavajući nagomilavanje sala, čuva dobar imunitet a on je osnova dobrog zdravlja.

SAVET: Ne preskačite doručak.  Ako vam jelo nikako ne prija ranom zorom, pojedite ga najkasnije do 11h, ali jutro svakako započnite ceđenom pomorandžom i jednim keksom uz kafu.

Drugi Mit – masna hrana nije zdrava

NETAČNO jer: Bez masti se ne može živeti

Masti su izvor neophodnih masnih kiselina i vitamina, neophodne su za zdravlje kože, pravilan vid i pravilan razvoj dece, funkcionisanje mozga, sintezu hormona… Biljna ulja su, zahvaljujući bogatstvu omega-3 i omega-6 masnih kiselina, korisna u borbi za dobar imunitet, život bez alergija, ekcema, oticanja, viška kilograma.

SAVET: Jedna do dve kašike dnevno prirodnih biljnih ulja neophodna je u prevenciji bolesti.

Treći Mit – masti u hrani i masti u telu su istovetne!

NETAČNO jer: Salce oko struka vam pravi višak kalorija

Potpuno je pogrešno povezivati masti u tanjiru sa mastima (salom) u telu. Preterane naslage možemo dobiti i preteranim unosom ugljenih hidrata i proteina, a ne samo masti. Višak kalorija koje unesemo hranom, dovodi do porasta telesne težine, bez obzira kojeg je izvora.

SAVET: Jedan gram masti daje 9 kCal energije, što je dva puta više od količine koju daju šećeri i belančevine. Otuda sitost posle zamašćenih obroka. Tu osobinu treba iskoristiti u borbiprotiv gojaznosti.

Četvrti Mit – masti oštećuju srce i krvne sudove

NETAČNO jer: Treba znati koje masti imaju prednost

Tačno je samo da ishrana zasićenim mastima i trans mastima štetna. Šta je suština? Bitno je koliko se masti jede, ali još važnije je koje se masti jedu.

SAVET: Poli i mononezasićena ulja i margarini od tih ulja, bez transmasti, poput Dijamantovih “Dobro jutro” margarina treba da u vašoj ishrani, u određenim količinama, zamene puter, kajmak, životinjsku mast, prelive, sosove, ali i biljne masti koje imaju zasićene masne kiseline, poput palminog, kokosovog ulja i putera od kikirikija.

Peti Mit – doručak mora da bude jak

NETAČNO: Doručak mora da bude prilagođen fizičkoj aktivnosti

Važno je da u ovom prvom obroku izbegnete zasićene masti, soli i previše kalorija. Dobra kombinacija su peciva od celog zrna žitarica, margarini bez trans masti, proteini mleka, jogurta i obranih sireva, i neko povrće. Sendivč možete napraviti i u slatkoj varijanti ako na integralni hleb namažete zdrav margarin sa malo meda ili domaćeg džema bez šećera. Takvi, zdravi margarini na srpskom tržištu, dolaze iz Dijamanta čiji “Dobro jutro“ margarini ne sadrže neželjene transmasne kiseline.

SAVET: Doručkujte ili se NAVIKNITE da doručkujete. To je dobar put!

doktorka
tekst je napisala:
Asist. mr sc med.dr
Tatjana Mraović,
spec.higijene,
dijetolog Sektora za preventivnu medicinu VMA

Ocenite članak
[Ukupno: 1 Prosečno: 5]