Oprezan povratak normalnosti – Dijamantove Mediteranske špagete za prve susrete

Oprezan povratak normalnosti – Dijamantove Mediteranske špagete za prve susrete

Oprezan povratak normalnosti – Dijamantove Mediteranske špagete za prve susrete

Gledamo ove pune parkove, ulice, kafiće, radnje i mislimo se kako smo svi tako brzo zaboravili svu agoniju karantina i jedva dočekali da uhvatimo malo sunca. I kiše, doduše ali, nismo od šećera pa se nećemo istopiti.

I onaj ko nije rado šetao pre korone, sada šparta kao da sutra ne postoji, jer najslađe je zabranjeno voće. Pogotovo kada ga se uželimo.

Ne samo da izlazimo na vazduh sa religioznom posvećenošću, sada se i naglašeno družimo i organizujemo viđanja i zajedničke akcije. Mada, ruku na srce, obećanja tokom karantina bila su sve samo ne realna – dogovaralo se splavarenje Tarom, moba u vikendici, izlet u Novi sad, žurka na placu… Povukli smo ručnu sada kada je sve to moguće, zaboravili na megalomanske planove i zadovoljili se opreznim viđanjem u manjim grupicama. Sa maskom. Poneko i sa rukavicama. Ali, svakako uz hektolitre – ne vina kao što očekujete ili piva, već alkoholnih dezinfikatora za ruke.

„Dodaj salvetu, života ti…“. „Ne mogu, nisam dezinfikovao ruke a javio sam se na telefon.“. „Ma, ne pipaj mi činiju, očešao si se o kvaku, videla sam!“. „Izuj se i imaš ovde Mićine trenerke i majice, otkuvala sam sve, daj se ’leba ti presvuci, drvi mi ovaj moj po ceo dan, ništa me ne pitaj…“, „Evo, prsni, pipnula si tašnu, i molim te, stavi je u predsoblje, kažu da tašne vrve od korone. Jel’ kožna?“… I tako, pregršt belih pogleda, prevrtanja očima, uplašenog skeniranja i analiziranja trenutne situacije po pitanju objekata sa kojima dolazimo u dodir… Milina.

Počeli smo prijatelje da delimo na paranoične parove, ležerne muževe sa paranoičnim ženama, ležerne žene sa paranoičnim muževima, ležerne parove, lažno oprezne parove (koji paranoičnim parovima tvrde da su i dalje u izolaciji a viđeni su na ručku u kafani, za dva prepuna spojena stola, kako krkaju ćevape), oprezne, relativno oprezne, nehajne, one koji negiraju koronu (i obavezno je povezuju sa 5G i vakcinama, uz prstohvat nju ejdžizma i začinjeno bezglutenskim brašnom i švedskom grančicom) i još neke mešavine i izolovane varijante.

Teme kojih se dotičemo su i dalje u domenu virusa i njegove misterije. Da li je zavera, da li je slepi miš ili laboratorija, da li oslabio, da li je kod nas kineska ili američka  varijanta virusa (jedan je slabiji a drugi jači, valjda), da li da očekujemo novi talas na jesen, da li je uputno planirati more i pričati o tome drugima (jer, ništa lakše nego skliznuti u kategoriju ležernih parova a onda, cvrc Milojka što ste pozvani na roštilj kod paranoičnih i onih delimično paranoičnih parova)…

Da ne počinjemo o razmeni iskustava za svakodnevnu rutinu. Jabuke, tikvice i šargarepa se peru deterdžentom (neko sa kraja stola glasno cokće i dobacuje da nikako ne sme time, već samo blagi sapun i to je najbolje onaj koji ima da se kupi samo u bio špajzu, a recimo njoj je sestra onomad donela marsejski blagi iz Francuske pa ga sad štedljivo troši jer je on najbolji), a onda se ljušte pa se opet peru toplom vodom. Jagode se ne jedu jer ne mogu da se operu sapunicom. Luk može da prođe neopran, ako baš mora ali, mora zato na najjaču vatru. Paštete, tetrapaci i sve ostalo hermetički zatvoreno, u kadu na sapunjanje. Neko se luksuzira pa i to dezinfikuje, zaboravio je da alkohola nije bilo ni za ruke do pre mesec ipo dana a sada kao vatrogasac gasi proizvode njime. Rezani hleb iz kese se pažljivo jednom rukom izvadi (tog trenutka ona postaje kontaminirana) i sad je trik izručiti ga drugom rukom u korpicu gde će stajati. Neko davi banane u sapunici a sa druge strane čuva kese iz prodavnice (što je zaradilo bar dve tri podignute obrve i najmanje jedno ju-ju-ju). Ima ih i koji nose masku dok su sami u kolima. Ima i onih koji prave smešne GIF-ove na račun preteranog straha. A ima ih i koji su zaboravili koronu skroz naskroz i samo ih možete naterati da pričate o njoj ako pomenete ugrožena ljudska prava zabranom kretanja.

Sve u svemu, veselo. Tema na pretek. Ko, šta, kako, i obavezno zašto – zašto „mora“ baš tako, zašto ne sme drugačije, zašto bi trebalo svi tako. A sve za trpezom, pred đakonijama za koje, kada zamirišu, nit’ pitaš da li je prano nit’ te zanima.

Važno da smo opet svi na okupu. Čak su i te prepirke slatke i nedostajale su. Milo nam je da vidimo jedni drugima lica, ili barem onu polovinu koja viri iznad maske. Utrkujemo se ko će pre da pozove na ručak, večeru, kafu. Pozivi pljušte, to sve što je bilo posvađano se pomirilo, niko nikog ne odbija, samo ih dalje zgurava u već natrpan raspored.

Bila nam je potrebna jedna debela izolacija da se opet setimo kako su nam važni dragi ljudi, koliko uživamo u njihovom društvu i podršci, koliko smo toga zajedno prošli i šta nas sve još čeka.

Jer, bez prijatelja i porodice, šta sve ostalo vredi?

Zato, kad dođete na red da ugostite ekipu, predlažemo jedan sjajan recept koji će malo odvući temu sa korone. Verujte, nema ko ga neće tražiti.

Mediteranske špagete sa čeri paradajzom i maslinama

Priprema:

Sipajte ulje u tiganj i dodajte mu zgnječene čenove belog luka i naseckan sušen paradajz. Stavite na tihu vatru i pustite da se lagano zagreva. Beli luk izvadite nakon 5 minuta, čim blago omekša, ali ne promeni boju.

Jedan deo čerija nasecite na polovine, a ostale ostavite ucelo pa ih ubacite u ulje čim ste izvadili beli luk. Dodajte i sušen bosiljak, grančice majčine dušice i blago posolite. Krčkajte uz povremeno mešanje oko 10 minuta, samo toliko da čeri omekša i raspukne se sa jedne strane.

Vodu za špagete stavite na ringlu i dobro posolite. Kada proključa ubacite špagete i kuvajte ih prema uputstvu na pakovanju. Skuvane špagete ubacite u sos zajedno sa maslinama i komadićima mocarele. Uzmite oko 1 dl vode u kojoj se kuvala testenina i majonez sa maslinama, dodajte ih u tiganj i sve dobro promešajte pa poklopite i ostavite tako poklopljeno oko 5 minuta da se ukusi povežu.

Služite dok je toplo sa listićima svežeg bosiljka.

Sastojci:

  • 1 Dijamant majonez sa maslinama
  • 350g špageta
  • 500g čeri paradajza
  • 1 kašika sitno seckanog sušenog paradjza
  • 3 čena belog luka
  • 4 kašike Dijamant Mediteran ulja
  • 3 grančice majčine dušice
  • 1 kašičica sušenog bosiljka
  • 1 pakovanje baby mocarele
  • 150g zelenih i crnih maslina

Ocenite članak
[Ukupno: 2 Prosečno: 5]