Omega 3 masne kiseline

Omega 3 masne kiseline

Omega 3 i Omega 6 masne kiseline spadaju u grupu masnih kiselina koje su veoma važne za zdravlje ljudi. One su esencijalne, to znači da ih telo ne može samo stvoriti, već se isključivo mogu uneti hranom u organizam. Ali čak i kada je ishrana bogata mastima, to ne znači da ona sadržati dovoljne količine omega-3, naročito kada omega-3 masnih kiselina u ishrani ima malo u odnosu na omega-6. Zanimljivo je da taj količinski odnos između ovih masnoća u krvi ima direkte veze sa uticajem na zdravlje. Pravu korist od njih naš organizam može da ima samo ako se one unose u pravoj razmeri, u suprotnom doprinose razvoju opasnih upala i bolesti Za ljudski organizam najblagotvorniji odnos omega-3 : omega-6  je 1:1 do 1:4. Zapadne navike u ishrani čine da taj odnos bude 1:10 pa čak i 1:30, što nije dobro. Veoma je važno da mislite o ovome i povećate unos omega-3 ishranom.

Omega 3 masne kiseline se nalaze u ribi (posebno u ribi hladnih mora poput lososa, harige, tune, skuše) potom u algama, semenkama lana i orasima, dok omega 6 sadrže biljna ulja, poput suncokretovog kukuruznog i sojinog.

Omega-3 masne kiseline kako iz životinjskih tako i iz biljnih izvora smanjuju rizik od koronarnih bolesti, pri čemu su njihovi najveći kardiovaskularni učinci u antiaritmičkim svojstvima. Pored toga imaju i antiaterogeno i antitrombotsko delovanje. Potencijalni kardioprotektivni mehanizmi omega-3 masnih kiselina bi mogli biti i smanjenje triglicerida u krvi, redukcija aterosklerotskih naslaga na krvnim sudovima, kao i snižavanje krvnog pritiska.

Nezasićene masti treba da budu dominantan tip masti u balansiranoj ishrani.Gde se nalaze? Mononezasićene u maslinovom, ulju uljane repice (koje sadrži i značajne količine omega 3 masne kiseline) i sezamovom ulju, avokadu, koštunjavom voću kao što je badem, indijski orah, pistaći, lešnik, kikiriki ili kikiriki puter. Polinezasićene masti nalaze se u kukuruznom, ulju od semenki pamuka, suncokretovim semenkama i ulju semena lana, soji i sojinom ulju, nekim vrstama margarina. Morska hrana bogata je omega-3 masnim kiselinama. Losos, sardela ili tuna su veoma bogate omega-3 masnim kiselinama. Biljna ulja i margarini obiluju omega 6 masnim kiselinama. Biljne masti dakle sadrže esencijalne masne kiseline, ali ih treba birati pažljiivo, da ne sadrže neželjene trans masti.

Mnoge randomizirane studije zaključile su da omega-3 masne kiseline poreklom iz morske hrane snažno snižavaju vrednosti triglicerida, a  ujedno, što je veoma važno,  povećavaju vrednosti HDL-holesterola, takozvanog dobrog holesterola. I još nešto važno, epidemiološke studije pokazale su pad učestalosti infarkta miokarda kao i moždanog udara.

Treba misliti i na Omega 3, ali i Omega 6 nezasićene masne kiseline koje održavaju vitalnost krvnih sudova a time i srca, ali samo onda kada je njihov odnos dobar. Opšte telesno i psihičko zdravlje, dobar imunitet, postizanje i održavanje normalne telesne težine možete postići unosom Omega 3 i Omega 6 u dobrom, uravnoteženom odnosu (1: 4 do 1:6).

Ocenite članak
[Ukupno: 1 Prosečno: 3]