Napravite svoj parfem

Napravite svoj parfem

Svi volimo dobre parfeme. Ali, oni su mnogima nedostupni i skupi. Ponekad se dešava da vam je teško da se odlučite između mirisnih nota.

Zato, probajte da naprvite svoj parfem po ličnom ukusu. Najbolji mirisi nastali su upravo eksperimentisanjem, pa zašto ne biste i vi probali. Odaberite par vaših omiljenih eteričnih ulja i bacite se na posao. U vašoj kućnoj „laboratoriji“ sve što vam je potrebno je alkohol od 70%, malo destilovane vode i eterična ulja.

Ove komponente  pomešajte u razmeri: esencijalno ulje 15 do 30%,  alkohol iz apoteke – 70 do 80% i destilovana voda – svega 5%. Ako vam smeta alkohol na koži, možete staviti više destilovane vode, a manje alkohola, parfem će biti blaži, ali i manje iritirajući.

Ukoliko hoćete da eksperimentišete sa različitim mirisnim notama, napravite manju meru i pomešajte osnovne komponente, a onda dodavajte malo po malo različitih eteričnih ulja dok ne dobijete adekvatan miris. Kada vidite kako vam parfem stoji i koja vam se nota više oseća, za sledeći put ćete biti još maštovitiji i kreativniji, pa će vaš parfem vremenom dobijati nove note.

Arome eteričnih ulja utiču na raspoloženje. Tako, na primer, lavanda pojačava cirkulaciju, jasmin umiruje i opušta, a sandalovina deluje protiv straha.

Uživajte u ovom poduhvatu, a kada usavršite pravljenje parfema, odaberite dobru staklenu bočicu sa rasprišivačem, pa obradujete i svoje najbliže unikatnim parfemom iz vaše „laboratorije“.

Ocenite članak
[Ukupno: 7 Prosečno: 2.7]