Mocarela Arancini

Mocarela Arancini

Mocarela Arancini

Priprema:

Rižoto:

Zagrejati supu na srednjoj jačini ringle, a zatim ostaviti da se greje na niskoj temperaturi.

Zagrejati 2 kašike margarina u šerpi na srednjoj temperaturi. Dodati iseckani crni luk i dinstati, sve vreme mešajući, dok ne omekša i postane providan oko 4-5 minuta.

Dodati beli luk, stalno mešajući, dok ne omekša, ali da ne počne da gori, još oko 1 minut.

Sipati pirinač i 1½ kašičice soli. Kuvati, često mešajući, dok neka od zrnaca ne postanu prozirna oko ivica, oko 3 minuta.

Sipati vino i kuvati, često mešajući, dok dno posuda ne bude skoro suvo, oko 2 minuta.

Dodati kutlaču tople supe, kuvati uz mešanje, dok se tečnost ne apsorbuje, oko 4 minuta. Dodavati na isti način ostatak supe, svaki put između dodavanja mešati pirinač, dodavanje neka bude u intervalima od 5-7 minuta.

Posle poslednjeg dodavanja supe, pustiti da se tečnost apsorbuje i da se pirinač skuva ali da ostane čvrst, oko 9–11 minuta.

Skloniti sa ringle. Dodati parmezan, pavlaku za kuvanje, limunovu koricu, limunov sok, 1 kašičicu bibera, i preostale 2 kašike margarina. Dosoliti prema ukusu.

Arancini:

Rižoto rasporediti u ravnomernom sloju u pleh za pečenje, na pek papir.  Ostaviti da se ohladi najmanje 1 sat ili do 4 sata. (pokriti rižoto sa plastičnom folijom nakon 1 sata kako se ne bi razvila “korica”).

Posle hlađenja, formirati loptice od rižota, i u sredinu staviti komadiće mocarele, a zatim zatvoriti rižotom. Loptice spuštati na pek papir.

U odvojenim posudama pripremiti prezle, umućena jaja i brašno – začiniti solju i biberom. Staviti ulje da se zagreje.

Loptice prvo spuštiti u brašno, pa u jaja, pa u prezle. Pa spuštati u ulje.

Pažljivo spuštati loptice u ulje uz pomoć rupičaste kutlače i pržiti dok ne dobiju zlatno smeđu boju. Pržene loptice ocediti na papirno ubrusu. Poslužiti uz chili dzem.

Sastojci:

3 ½ šolje domaće supe

4  kašike Dijamant margarina

1 srednji luk, sitno iseckan

2 čena belog luka, tanko isečena

1 šoljica pirinča

1½ kašičica soli

½ šolje suvog belog vina

oko 1 čaša rendanog parmezana

1/4 šolje pavlake za kuvanje

2 kašičice izrendane kore limuna

1 kašika soka od limuna

1 kašičica sveže mlevenog crnog bibera

125g mocarele, isečena na komade

2 šolje prezli

½ šolje brašna

2 velika jaja

Ulje za prženje

Za služenje:
4 kašike Dijamant način chili džema

Ocenite članak
[Ukupno: 2 Prosečno: 5]