Mocarela Arancini
Priprema:
Rižoto:
Zagrejati supu na srednjoj jačini ringle, a zatim ostaviti da se greje na niskoj temperaturi.
Zagrejati 2 kašike margarina u šerpi na srednjoj temperaturi. Dodati iseckani crni luk i dinstati, sve vreme mešajući, dok ne omekša i postane providan oko 4-5 minuta.
Dodati beli luk, stalno mešajući, dok ne omekša, ali da ne počne da gori, još oko 1 minut.
Sipati pirinač i 1½ kašičice soli. Kuvati, često mešajući, dok neka od zrnaca ne postanu prozirna oko ivica, oko 3 minuta.
Sipati vino i kuvati, često mešajući, dok dno posuda ne bude skoro suvo, oko 2 minuta.
Dodati kutlaču tople supe, kuvati uz mešanje, dok se tečnost ne apsorbuje, oko 4 minuta. Dodavati na isti način ostatak supe, svaki put između dodavanja mešati pirinač, dodavanje neka bude u intervalima od 5-7 minuta.
Posle poslednjeg dodavanja supe, pustiti da se tečnost apsorbuje i da se pirinač skuva ali da ostane čvrst, oko 9–11 minuta.
Skloniti sa ringle. Dodati parmezan, pavlaku za kuvanje, limunovu koricu, limunov sok, 1 kašičicu bibera, i preostale 2 kašike margarina. Dosoliti prema ukusu.
Arancini:
Rižoto rasporediti u ravnomernom sloju u pleh za pečenje, na pek papir. Ostaviti da se ohladi najmanje 1 sat ili do 4 sata. (pokriti rižoto sa plastičnom folijom nakon 1 sata kako se ne bi razvila “korica”).
Posle hlađenja, formirati loptice od rižota, i u sredinu staviti komadiće mocarele, a zatim zatvoriti rižotom. Loptice spuštati na pek papir.
U odvojenim posudama pripremiti prezle, umućena jaja i brašno – začiniti solju i biberom. Staviti ulje da se zagreje.
Loptice prvo spuštiti u brašno, pa u jaja, pa u prezle. Pa spuštati u ulje.
Pažljivo spuštati loptice u ulje uz pomoć rupičaste kutlače i pržiti dok ne dobiju zlatno smeđu boju. Pržene loptice ocediti na papirno ubrusu. Poslužiti uz chili dzem.
Sastojci:
3 ½ šolje domaće supe
4 kašike Dijamant margarina
1 srednji luk, sitno iseckan
2 čena belog luka, tanko isečena
1 šoljica pirinča
1½ kašičica soli
½ šolje suvog belog vina
oko 1 čaša rendanog parmezana
1/4 šolje pavlake za kuvanje
2 kašičice izrendane kore limuna
1 kašika soka od limuna
1 kašičica sveže mlevenog crnog bibera
125g mocarele, isečena na komade
2 šolje prezli
½ šolje brašna
2 velika jaja
Ulje za prženje
Za služenje:
4 kašike Dijamant način chili džema