Mladi Poslastičar u Novom Sadu

Kolač Čokoladna strast u pitomom Novom Sadu – Najbolje iz stoletne škole

Ako vam kažu da su svi mladi isti, da ih zanimaju samo mobilni telefoni, simpatije i patike – znajte da greše dušu. Mi smo preko našeg karavana Mladi poslastičar, upoznali toliko talentovanih mladih majstora poslastičarstva, da smo njihove rukotvorine glat mogli da poturimo kao originalne bakine, i kladimo se da niko ne bi primetio. Možda bi se našlo neko oštro oko (i još oštrije nepce) da posumnja u blage naznake inovacija ali, kvalitetu ne bi mogao da gleda u zube.

Prvo lepo iznenađenje na našem slatkom putovanju, dočekalo nas je srednjoj ekonomskoj školi “Svetozar Miletić”, u pitomom Novom Sadu. Već više od sto godina, tačnije od 1882, u ovoj školi obrazuju se budući ekonomisti, birotehničari, finansijski tehničari, trgovinski tehničari, trgovci, konobari i ugostiteljski tehničari, kuvari i kulinarski tehničari, turistički tehničari i poslastičari.

Nama su po prirodi stvari zapali baš ovi poslednji i moramo vam priznati, bilo je uživanje gledati buduće naraštaje sladotvoraca kako u okviru škole i njenog čuvenog restorana Staro Zdanje, sa strašću i pažnjom od najobičnijih sastojaka kreiraju magiju kolača, zvučnog i sasvim istinitog imena – Chocolate passion!

U takmičenju je učestovalo sedam učenika ove škole i nama je žao što sedam puta nismo mogli da damo prvu nagradu. Ipak, naš posao koliko sladak, toliko je surov i morali smo da odaberemo samo tri kolača koja će poneti titulu najboljih i takmičiti se u finalu sledeće godine u Beogradu.

Prvo mesto osvojila je učenica Jelena Jeličić, drugo – Milica Platišić i treće – Jelena Živanov.

Ipak, prvu nagradu za jedno su zaista svi učesnici mogli da ponesu. U pitanju je ljubav i posvećenost svojoj profesiji. Iako stavljeni pred težak test u njihovim nežnim godinama, oni su lavovski i profesionalno izneli izazov stavljen pred njih.

Ukratko, možete biti sigurni u jedno –  budućnost poslastica je u sigurnim rukama.

Ovog meseca posetićemo Ekonomsko – trgovinsku školu u Bečeju, u kojoj će u internom takmičenju učestvovati šest učenika, pa da vidimo kakva je tamo situacija.

Javljamo vam!

Ocenite članak
[Ukupno: 1 Prosečno: 5]