Ljubav na usta ulazi – mit ili stvarnost?

Ljubav na usta ulazi – mit ili stvarnost?

Svi znamo za izreku – „ljubav na usta ulazi“, ali ne znamo zašto se to tako kaže.

Izvorna izreka je zapravo nešto drugačija i govori da je „put do srca muškarca kroz želudac“.

Iako je nastala u tradicionalnom vremenu kada su žene primarno bile domaćice i kuvarice svojim muškarcima, koji je spremniji na romansu nakon dobrog jela i radije se odlučuje na brak s tom ženom, najnovija istraživanja govore da ista povezanost između jela i romanse vredi i za ženski pol. Kad je čovek gladan, misli samo na hranu. Kad je sit, zadovoljniji je i može se lakše opustiti. Glad je stres za organizam, a pod stresom nisi baš za romantiku.

“Čovek ne može dobro misliti, dobro voleti ili dobro spavati ako nije pre toga dobro jeo,“ poznata je rečenica Virdžinije Vulf, jedne od hiljada autora koji su pisali o vezi između hrane i ljubavi.

Kroz brojne kulture, hrana i romantika se blisko prepliću. Udvaranje za večerom, koje je društvena navika, nije stoga potpuno bez veze. Osim toga, ako naručite desert, imate veću šansu za romansu. Sve to ima veze s hormonima sreće: Dopamin, serotonin, oksitocin i endorfin su fantastična četvorka hormona koji su direktno odgovorni za osećaj sreće. I poznata kuvarica Džulija Čajld je jednom rekla kako su „Ljudi koji vole jesti najbolji ljudi“. Sve to ima veze sa prirodnim, hemijskim reakcijama u našem telu.

Slatki ukusi povećavaju lučenje dopamina, hemijski spoj u mozgu odgovoran za „strastvenu ljubav“. I ostala dva hormona sreće, serotonin i endorfin pojačano se luče nakon što pojedete nešto slatko, poput čokolade. A oksitocin se, pak, luči kada grlite dragu osobu.

Neke vrste hrane zasluženo se zovu „ljubavnom hranom“ ili afrodizijacima. Feferone, krastavci, ljuta paprika, školjke, čokolada, šafran, žen-šen, bundevine semenke, avokado, orašasti plodovi, beli luk, đumbir, jaja, jagode samo su neki od poželjnih sastojaka na jelovniku jer greju organizam, a čaša crnog vina zaokružiće ljubavnu priču.

Kao što vidite, ljubav i hrana itekako imaju mnogo toga zajedničkog. Primarno da nas učine srećnima.

Ocenite članak
[Ukupno: 8 Prosečno: 4.3]