Ljubav i moda slatkog zanata – Mladi poslastičar u Beogradu

Treća radionica projekta “Mladi poslastičar” u novom ciklusu osvojila i glavni grad

Od mode i trendova se niti može, niti treba pobeći. Tako je i u poslastičarstvu. Iako se svi vrhunski majstori drže tradicije i oprobanih, legendarnih recepata, podjednako je važno unositi novine i tako osvežavati ovaj slatki zanat. Uostalom, današnji degustatori raznih delicija su sve razmaženiji, tako da od inovacija umnogome zavisi i samo poslovanje. A da ne pričamo koliko je slatko izmisliti novi trik ili recept. Prste da poližeš!

Upravo su inovacija i novi trendovi u poslastičarstvu bili okosnica trećeg po redu susreta mladih majstora. Učenici Ugostiteljsko-turističke škole u Beogradu pokazali su nam svojim umećem da su na pravom putu da postanu vrsni stručnjaci ovog najslađeg zanata. Posebno nas je obradovao njihov entuzijazam da kreiraju i prate najnovije trendove zanata.

U ovom maštovitom poduhvatu im je, kao i učenicima drugih škola koji učestvuju u Dijamantovom projektu “Mladi poslastičar”, pomogao stariji i iskustvom potkovani kolega čije ime je priznato u svetu poslastičarstva, Zdravko Gavrilović. On je, u okviru trećeg ciklusa projekta, veselo nastavio misiju sa ciljem da sa mladim talentima velikodušno podeli znanje koje je stekao tokom svoje uspešne karijere. A sve sa željom da njegov zanat nastavi da živi i razvija se među novim naraštajima budućih majstora.

Kao i na prethodnim radionicama, na meniju masterklasa bio je Tart sa bananom. I to ne bilo kakvom, već slatkom karamelizovanom bananom uz dodatak šmeka mlečnog i šantili krema.

U pitanju je kolač kome retko ko može da odoli – majstori da ga prave a srećnici koji se susretnu sa njim da ga probaju!

Učenici su radoznalo i marljivo promenjivali Zdravkove savete, praveći najfinije hrskave princes krofne. Da malo “zabiberimo” ovaj slatki marifetluk, odlučili smo da svaki učenik pravi krem sa drugačijim ukusom i maštovitom dekoracijom.

Čega je tu sve bilo! Kuhinja je prštala od boja i neobičnih detalja kojima su stavljali tačku na I ovog preukusnog kolača. Uz sveopšte veselje, i tu i tamo neke nalete adrenalina, učenici su se prihvatili zadatka da dočaraju ukuse namirnica koje su koristili u pripremi. Tako se ovaj tart na tanjirima našao u finom društvu – svega je tu bilo, od badema i pomorandže, višnje i čokolade pa sve do jestivog cveća! Sve u svemu, tart beogradskih učenika je bio podjednako praznik za nepca kao i za oči, jer je sve najviše ličilo na jednu pravu modnu feštu, na kojoj kolači teraju svoju modu!

Iako je bilo jako teško, morali smo na kraju da proglasimo najbolje učesnike. Učenici koji su se istakli u ovom slatkom zadatku bili su Matea Taubner kao trećeplasirana, Zoran Dragičević koji se našao na drugom mestu i Milan Marinković kao pobednik ovog takmičenja. Njih, kao i ostale učenike koji su se najbolje pokazali na školskim takmičenjima uskoro očekuje finale, kada će imati priliku za novi izazov, da pokažu još jednom svoje veštine i bore se za titulu najboljeg mladog poslastičara u Srbiji. A nama ostaje predivan i sofisticiran ukus u ustima posle ovog tarta, kao i veselje i slatko iščekivanje njihovih sledećih poduhvata! Bravo Beograde!

Ocenite članak
[Ukupno: 1 Prosečno: 5]