Legende o legendi ukusa – Njegovo Veličanstvo Majonez

Legende o legendi ukusa – Njegovo Veličanstvo Majonez

Legende o legendi ukusa – Njegovo Veličanstvo Majonez

Mnogo je legendi oko majoneza jer, kako kažu – za dobrim konjem se prašina diže. Ovaj namaz svojatali su i Španci i Francuzi a do dan danas se nije utvrdilo odakle sigurno potiče.  Davne 1756. godine francuske snage su opsele utvrdu Port Mahon, na mediteranskom ostrvu Menorka, koje je danas u sastavu Španije, i u nedostatku pavlake za pobedničku gozbu – vojvodin kuvar smislio je preliv od jaja i ulja kome je nadenuo ime mahonez, po mestu nastanka. Druga legenda o francuskom autorstvu kaže da je ime nastalo od manier što znači „rukovati“, ili moyeu, staroj francuskoj reči za žumance.

Tu u igru uleću Španci koji tvrde da je manjonez njihov. Jedan ugledni madridski kuvar štampao je čak i pamflet u kome poziva svoje zemljake da odbace lažni frankofonski termin majonez i vrate legitimno ime salse mahonesa. Na taj način ispravili bi nepravdu jer su francuski osvajači u stvari “maznuli” ovaj namaz od meštana na Menorci.

Bilo kako bilo, složićemo se da majonezu ne treba ni pedigre ni pasoš ni viza kako bi uveselio naša nepca.

Ipak, dodaćemo da, možda više od Francuza i Španaca, za vrtoglav uspeh majoneza zaslužni su Amerikanci koji su, počev od kraja 19. veka, krompir, paradajz i Valdorf salate u elegantnoj mešavini jabuka, celera, oraha – natapali majonezom, daveći se u njegovom raskošnom i primamljivom kremastom ukusu. Onda je sendvič uzeo primat nad salatama i legenda je rođena! Ljubav prema majonezu u Americi vrlo brzo je dostigla vrhunac a u prilog tome govori činjenica je njihov predsednik Kalvin Kulidž, usred ozbiljnog intervjua novinarima iznebuha izjavio da jedino čemu ne može da odoli je božanski spremljeni domaći majonez tetke Meri! Tako je majonez, koji je smatran luksuzom, postao svakodnevica na stolu, ne samo u kućama bogatih, već i na stolu radnika. Danas se samo na američkom kontinetu pojede majoneza u vrednosti od 2 milijarde dolara!

A ako vas put navede u Holandiju, nemojte se začuditi ako vas sablažnjeno pogledaju dok tražite kečap za svoj pomfrit. Naime, u ovoj zemlji majonez i pomfrit idu ruku pod ruku, kečap uz svoje krompiriće jedu samo stranci i čudaci! Ukoliko niste probali njihovu kombinaciju, ne može vam biti jasno koliko su u pravu!

Kako krompir i majonez idu dobro zajedno znaju i Latvijci, koji su odlučili da se u Ginisovu knjigu rekorda upišu baš sa krompir salatom. Njihova salatica težila je “svega” 3.227 tona i upotrebljeno je čak 500 kg majoneza, pored 940 kg krompira!

Inače, ovaj kraljevski krem je pravi kameleon, pa se nemojte zaprepastiti što vam ga mogu preporučiti i za čokoladne torte ili kada dobijete najkremastiji pire ikada i čujete da je tajna baš u malo majoneza koji mu daje tu strukturu. Da ne pričamo o tome što je osnova mnogim sosovima i onaj misteriozni saveznik i sastojak bezbrojnih salata. Jednostavno, legenda je prava legenda!

Dobro je znati i da se Dijamant majonez pravi isključivo od svežih žumanaca!

Dakle, sendvič, salata ili pomfrit – pitanje je sad!

Zaprati nas na instagramu

Poseti profil
Ocenite članak
[Ukupno: 2 Prosečno: 5]