Karavan Mladi poslastičar u Leskovcu

Slatke leskovačke ludorije

Nakon pitomog Novog Sada, mirnog Bečeja i kosmopolitiskog Beograda, Karavan “Mladi poslastičar” stigao je i do Jablaničkog okruga gde je, zajedno sa učenicima “Trgovinsko-ugostiteljske škole Leskovac” i vrhunskim poslastičarom Zdravkom Gavrilovićem na čelu, gastronomsku tradiciju Leskovca okrenuo za 180 stepeni!

Naime, u ovoj prestonici mućkalica, vešalica i roštilja uopšte, održana je radionica na kojoj su budući poslastičari imali priliku da pokažu svoje slatke veštine, da međusobno odmere snage, ali i da nauče neke nove trikove od svetski priznatog poslastičara.

Kako je ovo treća godina da slatki karavan putuje Srbijom, iskustva se gomilaju, a predstavnici kompanije Dijamant sa leskovačkim profesorima i učenicima podelili brojne, žive i vesele utiske iz škola koje su obeležile ovo zašećereno putešestvije.

Zdravko Gavrilović, ambasador kompanije Dijamant, opet je sa mladim nadama podelio svoje znanje (a pre svega trikove, da budemo iskreni) ali i upoznao ih je sa svim izazovima sa kojima se susretao na svom profesionalnom putu. Najvažnija lekcija koju su leskovački učenici naučili je svakako ona da su im, osim talenta, za uspeh neophodni posvećenost, rad, kao i stalno profesionalno usavršavanje, što jeste jedan od osnovnih ciljeva ovog našeg zabavnog ali, pre svega, društveno odgovornog projekta.

Nakon uvodnog druženja i upoznavanja, usledio je masterclass sa Zdravkom, na kojem su učenici druge i treće godine poslastičarskog smera imali priliku da usavrše tehnike i ključne cake slatkog zanata.

U sjajnoj atmosferi, učenici su zajedno sa Zdravkom prošli kroz pratkični deo, nakon čega je počelo školsko takmičenje koje su svi nestrpljivo iščekivali.

Izazov koji su učenici iz Leskovca imali bila je priprema kolača Voćni šarlot.

Nimalo lak zadatak.

Svega je bilo tu. I pečenja nežnih kora, priprema laganog fila, savršene glazure, maštovite dekoracije i kreativne prezentacije ove voćne princeze. Svaki od ovoh koraka vodio ih je zajedno do savršenog kolača, a svaki od učenika mogao je da da svoj lični pečat kombinujući po svom izboru voće i namirnice – ananas, maline, višnje, breskve, čokolada i ostale slatke „mamiuzdahe“.

Jedan po jedan, deset učenika ove leskovačke škole smenjivalo se prezentujući svoja mala umetnička dela, koja je Zdravko zajedno sa njihovim profesorima ocenjivao uzimajući u obzir sve elemente – prezentaciju, dekoraciju, teksturu, ukus, itd. Slatke muke, kako za učenike koji su kolač spravljali, tako i za stručni žiri.

Konkurencija je bila jaka, a najveštiji su bili Damir Bošković, Veljko Milosavljević i Jovan Pejković koji će svoje umeće pokazati na finalnom takmičenju u Beogradu u borbi za najboljeg Mladog poslastičara Srbije. Život je stvarno sladak!

Ocenite članak
[Ukupno: 0 Prosečno: 0]