Kako se stvarno posti i u prilog tome – Ruska salata

Kako se stvarno posti i u prilog tome – Ruska salata

Kako se stvarno posti i u prilog tome – Ruska salata

I ne, neće ovo biti jedan tekst koji kruto nabraja sva pravila vezana za Božićni post koji je počeo pre neki dan. Ok, osnovnu informaciju možemo da pružimo a to je da ove godine Božićni post počinje od 27. novembra (tj. 14. ovog meseca po našem kalendaru) 2019. i traje do 7. januara, odnosno 25. janura 2020. godine.

Ali, mi želimo nešto drugo da podelimo sa vama. Jednu misao koju mnogi uspevaju previše lako da prenebregnu, toliko lako da se dovodi u pitanje i sama suština njihovog posta.

Prvo, šta je uopšte post i koja mu je svrha. Praktično, to je uzdizanje duha nad telom. Uzdizanje od svega onoga što je prizemno i nagonski. Dakle, nije postiti samo ne jesti meso, jaja i mlečne proizvode. Ok, i to je dobro i poželjno ali, ako mislite da je to poenta, mašili ste.

Poenta da je da očistite svoj duh pre svega i to tako što ćete početi od tela. I nećete se tu zaustaviti.

Dakle, kada i kako sve može da se posti?

Recimo, u prevozu ste. Kasnite na posao, zastoj je, rupe na putu, bara u busu, nečiji pazuh na vašoj glavi a nečija čizma na vašim nožnim prstima. Stiskate torbu kao da je unutra špijunski dokument koji, ako padne u pogrešne ruke, može završiti sa svetom kao takvim. A u stvari, unutra je markica za prevoz, karmin, manje od 1000 dinara, telefon sa polomljenim ekranom, đevrek i dezodorans. Ali, vama podjednako bitno. I sada, zamislite kako se neki klinac gura da prođe, bahato i bez imalo obzira. Mune laktom krhku staricu, ramenom odguruje majku sa bebom u nosiljci kojoj niko ne ustaje. Idealno! Idealno da iz vas prokulja buka i bes, da olakšate svoju nervoznu dušu i da mu saspete u lice sve ono što se taloži dan za danom, dok prisustvujete i učestvujete u scenama u kojima je pametniji onaj grlatiji a jači onaj sa mišićima ili vezom u opštini. I taman da sve-po-spisku tom praznoglavcu, nešto vam šapne: Evo, ovo je idealna situacija za post!

Niti je Božićni, niti veliki, nije ni sreda ni petak. Ali, trenutak je kao izmišljen za vežbanje pobede duha nad materijom. Empatije i razumevanja nad sebičlukom i bezobrazlukom. Kad postite, umesto mesa birate šargarepu a sada je momenat da umesto: Majmune neotesani! odaberete: Dete drago, što si takav? Dodajte tu još i neki dobronamerni ali, nimalo iritantni savet, nešto u stilu Isusa, Bude ili Gandija. Možda se omladinac i zamisli, a možda do majmuna to neće ni dopreti. Ali, sami ste sebe lišili negativne energije koja se kao bumerang vraća kada je ispalite u nečijem pravcu. 1:0 za vas. 1:0 za duhovno naspram telesnog.

Ili, recimo, nosite četiri prepune kese iz samoposluge, u njima je trećina plate. Umorni ste, gladni, jedva čekate da se dokopate kuće. Ispred vaše zgrade, dve devojčice se surovo rugaju trećoj koja plače. Umesto da ih zaobiđete i pomislite “dečija posla”, zastanite i popričajte sa ove prve dve. Toplo, strpljivo i nežno. Objasnite im kako stoje stvari. Ubacite slobodno i ovo za negativnu energiju koja se vraća kao bumerang. Verovatno neće ništa vredeti ali, ova treća mala će možda da šmugne a i biće joj drago da je neko stao u njenu odbranu. Usput, do kuće, pridržite vrata od lifta onom nesnosnom komšiji koji tek ulazi u zgradu i koga ste lako mogli da izbegnete, samo da ste pritisli dugme za vaš sprat. Učinite tu sitnicu za bližnjeg svog, ma kakav da je. Jer, suština posta a i samog hrišćanstva je u tome da budemo bolji ljudi.

Zatim, tokom cele godine, prestanite da ogovarate. Bilo koga. Ako nemate nešto lepo da kažete o nekome, bolje preskočite razgovor. Pomozite kome, kada i kako možete. Uzdržite se od prebacivanja i negativnih komentara. Budite zahvalni za svaku, pa i najmanju stvar koju imate u životu. Od udobne trenerke, robota usisivača, preko psa, zdravih zuba, prijatelja, pa sve do dece i zdravlja. Izvinite se svakome ko to zaslužuje zbog vaše nepažnje, nemara ili nervoze. Ne čekajte crvena slova u kalendaru i zvanične datume za post da biste bili bolji čovek. Bolja majka, supruga, bolji brat, komšija, šef, prijatelj. A nadamo se da znate da to niste samo zato što tih dana učtivo odbijate krtinu i pijete kafu bez mleka. To vam je sigurno jasno.

Uzdržavanje od negativnih emocija, misli i reči, kao zahvalnost su ono što čini da budemo bolji ljudi. Zato, hajde da postimo celu godinu, svaku godinu. A od danas, pa do 25. januara, možete dodatno izbaciti i meso, melko i jaja.

U to ime, evo recepta za jednu od legendarnih Ruskih salata. Ako ćemo već da budemo dobri ljudi i počnemo da menjamo svet na bolje – izmamimo drugima osmeh na licu ovom neobičnom salatom sa batatom, iliti indijskim krompirom (iako originalno potiče iz Srednje i Južne Amerike). I nije zgoreg da znate da batat krasi jedna veoma vredna osobina, a to je da je prepun betakarotena, poznatog i jako priznatog antioksidanta. A nije loše ni znati, pogotovo kada zvanično postite, da je ovaj krompir poznat i po visokom nivou proteína. Tako da, uživajte i zdravo se sladite i kad su posni dani.

A mi vam želimo mnogo i onih drugih “posnih” trenutaka u kojima ćete se uzdržati od nervoze, svađe, ruganja, spletki… A u kojima žete se sladiti pozitivnom energijom, ljubaznošću i radošću koju ova vrsta posta donosi.

Posna ruska salata sa batatom

Priprema:

Obarite batat, krompir i grašak. Naseckajte sitno pa ih stavite u jednu posudu. U posebnoj činiji pomešajte beli luk sa majonezom. Nasecite kornišone i dodajte ih povrću zajedno sa orasima. Sjedinite sve sastojke sa majonezom, začinite sa solju i biberom i pre služenja dobro ohladite.

Sastojci:

Ocenite članak
[Ukupno: 9 Prosečno: 4.3]