Kako prepoznati dobro maslinovo ulje?

Kako prepoznati dobro maslinovo ulje?

DIJAMANT MASLINOVO ULJE – UŽITAK ZA SVA ČULA

Osim ukoliko niste te sreće da vam neko u porodici ima maslinjak i da informacije o maslinovom ulju drži u malom prstu, a sveže ulje spremno u špajzu, ne brinite – na pravom ste mestu. Svi već znamo koliko je maslinovo ulje zdravo i ukusno, međutim postoji par dilema koje su nas, ljubitelje maslinovog ulja u nekom momentu mučile, kao i nekih zanimljivosti koje nismo baš svi znali.

Kako prepoznati dobro maslinovo ulje?
Za početak, obavezno birajte maslinovo ulje u staklenoj, tamnoj ambalaži i čuvajte ga od svetlosti. Najveći neprijatelji maslinovog ulja su upravo toplota i svetlost, jer izazivaju brže kvarenje, ali i niska temperature (ispod 10 stepeni) koja će ubiti antioksidante u maslinovom ulju. Dobro maslinovo ulje imaće blago gorkast ukus i miris masline i trave. Preporučujemo vam Dijamant ekstra devičansko ulje koje je dobijeno hladnim ceđenjem plodova masline, ima visok sadržaj vitamina E i oleinske kiseline.

Sme li se kuvati i peći s maslinovim uljem?
Najčuveniji mit o maslinovom ulju je onaj, da se na njemu hrana ne sme pržiti. Potpuno netačno. Sveže, visokokvalitetno maslinovo ulje, zapravo ima najveću otpornost na oksidativne promene prilikom dubokog prženja, na čak 180 stepeni.

Navikli smo da je neizostavni sastojak u svakom slanom, mediteranskom specijalitetu upravo maslinovo ulje. Međutim, francuski majstori vrhunske kuhinje otišli su korak dalje i pokazali da se maslinovo ulje slaže sa svim namirnicama. Sladoled preliven kapima najfinijeg maslinovog ulja, brzo je postao svetski gastronomski hit, koji se služi izbirljivim gostima u najluksuznijim restoranima svetskih gastrometropola.

Maslinovo ulje kao prirodna nega za telo i kosu
Osim po svojoj hranjivosti, poznato je i kao jedan od nacenjenijih i najdelotvornijih prirodnih sastojaka u kozmetičkim proizvodima. Još od davnina se veruje kako maslinovo ulje doprinosi bržem obnavljanju ćelija kože i kose, jača je i čuva od svih nevolja koje donose godine. Vitamin E i antioksidanti u njegovom sastavu jačaju kožu čineći je mekšom i zdravijom.

Čak i ako niste fan maslinovog ulja u tanjiru, nemojte zaboraviti njegov značaj prirodnog antioksidanta koji ima zaštitnu ulogu u ljudskom organizmu. Redovna konzumacija može smanjiti rizik od moždanog udara za čak 41%, a rak dojke za 45%, pokazuju najnovija istraživanja.

Ocenite članak
[Ukupno: 11 Prosečno: 2.3]