Kad se jesen odomaći: Kineska piletina i kineske vakuum kese

Kad se jesen odomaći: Kineska piletina i kineske vakuum kese

Kad se jesen odomaći: Kineska piletina i kineske vakuum kese

Hajde da se dogovorimo nešto. Nema više pominjanja leta. Važi? Ionako nemamo ništa od toga, samo čvor u stomaku i neku melanholiju koji ni mandarinine kore na radijatoru ne mogu da odagnaju. Evo, mi više nećemo.

Baš zato, ovaj blog je posvećen onim veseljima koja su nam dostupna kada živa padne ispod 15 stepeni.

Za početak, da čujemo, na koju ste se seriju „navukli“?

Stvarno, ima li šta lepše nego ušuškati se pod toplo ćebence, jesti tako na kauču, pijuckati vino i gledati jednu za drugom epizodom? Teško da ima. Još kad bi napolju zafijukao neki vetar, pa da se prozori onako tresu a vi na sigurnom, unutra gde je toplo. Doživljaj nije potpun ako se verni pas ne sklupča kraj vaših nogu.

Ipak, svemu ovome prethodi jedna velika akcija.

Šta je bilo, šta ste se uzvrpoljili? Mislili ste da ćete sada da dobijete preporuku za neku laganu seriju, predlog da pozovete drage prijatelje na druženje uz film ili savete za usamljene vikende na kauču? Teško, ovaj blog je posvećen pripremama za sezonu jesen/zima ’18-’19.

Kao prvo, hladni talas se ne dočekuje u sandalama, šorcu ili bretelama. Dakle, potrebno je zameniti letnju za zimsku garderobu. Tu imamo sjajno rešenje.

Dovoljno je kod Kineza kupiti vakuum kese. Kupite za svakog ukućana po jednu veću kao i nekoliko manjih. Svu letnju garderobu operite ali, nikako ne koristite omekšivač jer on često ume da izazove žute fleke od stajanja i to na beloj odeći. Složite zatim letnju odeću svakog ukućanina u jednu kesu. Kod Kineza kupite i nalepnice i zalepite sa napisanim imenom vlasnika stvari u kesi. Dečiju odeću dobro rasteretite komada u koje mališani iduće godine neće moći da uđu.

Manje kese koristite za marame, kupaće kostime (ostavite jednodelni napolju i za svakog ukućana po jedan, zbog odlaska na bazen) i ostale platnene sitnice.

Isisajte sav život iz kesa, bez griže savesti i usisivačem. Zatim se zapanjite koliko prostora ste dobili u ormaru. Kao i činjenicom da ne morate da se branite naftalinom i preskupim mirišljavim oružjem protiv moljaca – vakuumirana odeća ostaje čista za sledeću sezonu a i kompletno je zaštićena od insekata.

Isto tako, letnje tašne spakujte u jednu veliku i nju čuvajte na dnu police gde tašne inače stoje.

Kad red dođe na jesenju i zimsku garderobu, budite pošteni. Svaki odevni predmet koji nije obučen dve sezone, najverovatnije neće biti obučen ni ove koja dolazi. A nekome je naše malo baš mnogo. Donirajte odeću nekome kome je stvarno potrebna. Vašem starom kaputu iz ’86. neko će se jako obradovati. Cipelama koje niste obuli od godišnjice mature takođe. Raskrčite svoj životni prostor i udahnite duboko svežinu iz olakšanih ormara.

Zatim pređite na ćebiće i jorgane. Perjani jorgan je uvek dobro odneti na hemijsko čišćenje pre nove sezone. Duže će trajati, biće deblji i rastresitiji (jer perje s vremenom polako pada po uglovima štepova) a izbeći ćete onaj pomalo neprijatni miris koje perje nekad poprimi.

Kad ste već kod jorgana, tu su i jastuci ali oni su vas služili i celo leto. Upravo zbog toga, važno je i njih, ako ne očistiti ili zameniti, a ono bar dobro osunčati. Iskoristite poslednje zrake sunca da malo osvežite svoj jastuk. Vrućine su bile velike, a jastuk sve to pamti.

Naravno, kad ste već krenuli, skinite i zavese i operite ih. I ukrasne jastučiće. Onda brže-bolje pozovite servis za tepihe da ih nose i vrate tek kada ponovo budu besprekorno čisti. A kad već dolaze, što da dubinski ne očistite i trosed?

Ah, da znamo što da ne. Potreban vam je za to isto veče, kada padnete na nos od umora. Jer, kako smo rekli na početku, ništa nema lepše od ćebeta (setite se da bar jedno ćebe ostavite), klopice i ekrana na kome za kratko živite nečiji tuđi život.

U ime nabavke glavnih rekvizita za veliku akciju čišćenja (naravno, mislimo na Kineze) – evo jednog brzog a fantastičnog recepta da vam povrati snagu, održi vas dovoljno budnim da odgledate barem tri epizode do kraja a zatim da utonete u san pravednika, iscrpljeni ali zadovoljni.

Dijamant kineska piletina

Priprema

Iseckati crveni luk i đumbir (njega što sitnije, koliko budete imali strpljenja ili koliko vas ruke budu slušale). U tiganj sa vrelim uljem ubaciti luk i đumbir i kad omekša, sipati soja sos i Dijamant Ketch Up ljuti. Kada se masa zgusne, ubaciti i kikiriki i piletinu. Pustiti sve to da se lepo krčka i da miris ispuni svaki kutak kuhinje a zatim skloniti sa vatre i poslužiti sa pirinčem jer je tako najlakše jesti na kauču. Uživajte i svaka čast! Lavovski posao ste odradili!

Sastojci

Ocenite članak
[Ukupno: 17 Prosečno: 3.9]