Istorija Mintonetta (iliti odbojke) i kako se bodre naše zlatne devojke

Istorija Mintonetta (iliti odbojke) i kako se bodre naše zlatne devojke

Istorija Mintonetta (iliti odbojke) i kako se bodre naše zlatne devojke

Da li je i kod vas sve spremno za Evropsko prvenstvo u odbojci? Mislimo na ovo koje počinje 23. avgusta a traje do 8. septembra i na kome će naše zlatne devojke (inače, svetske i evropske šampionke, kao i olimpijske vicešampionke) dati sve od sebe da nam opet daju razlog da ih oduševljeno dočekamo na nekom trgu.

Da li ste pripremili veliko srce i čelične živce za malo više od dve nedelje radosti, podrške, tu i tamo nekog psovanja, poneke suzice i puno grlenog navijanja?

Nadamo se da jeste, a uskoro stiže i recept dostojan velike igre naših devojaka. Do tada, hajde da se malo preslišamo šta uopšte znamo o odbojci.

Wikipedia kaže da je odbojka sport s loptom u kojem se dve suparničke ekipe takmiče. Cilj igre je prebaciti loptu preko mreže u protivničko polje na način da je protivnik ne uspe vratiti nazad preko mreže na dozvoljen način.

Ok, to znaju i vrapci na grani. A da li ste možda znali da je izvesni Vilijam G. Morgan iz Njujorka u istoriji ovog sporta zapisan zlatnim slovima kao stvoritelj odbojke koju je originalno nazvao Mintonette? I da li ste možda kojim slučajem imali informaciju da je isti taj Vilijam na Springfild koledžu drugovao sa Džejmsom Naismitom koji je 1891. izmislio košarku?

Ne?

Onda sigurno pojma niste imali da je odbojka nastala kao rezultat Vilijamove želje da, kao direktor fizičkog vaspitanja u jednoj školi u Masačusetsu, program ovog predmeta učini raznovrsnijim i zabavnijim. Prvo mu je na pamet pao tenis, ali nabavka velikog broja reketa i loptica ga je automatski obeshrabrila. Pala mu je na pamet i košarka ali, shvatio je da je previše zahtevna za mlađe đake.

Onda je podigao mrežu na visinu od 1,98 metara, iznad glave prosečnog muškarca. U glavi je imao osnovnu ideju ali, da bi je testirao i sproveo, bila mu je potrebna lopta koja je lakša od košarkaške i drugačija od fudbalske. Zamolio je A.G. Spalding i Bros. kompaniju da naprave odgovarajuću loptu, što su ovi i učinili. Tako je nastala kožna lopta, obima oko 65 cm, a težine oko 300 grama. Nakon toga, Morgan, s još dva prijatelja, piše prva pravila odbojke.

Početkom 1896. godine u Springfildu, na YMCA koledžu, organizovana je konferencija na kojoj su se okupili svi direktori fizičkog vaspitanja YMCA-a. Na toj konferenciji je Morgan prvi put predstavio svoju novostvorenu igru. Složio je dve ekipe od po pet igrača koji su pre same konferencije odigrali “Mintonette”.

Igra je na konferenciji sa oduševljenjem prihvaćena, dobila je novo ime – VolleyBall, a Morgan je još neko vreme nakon premijere poradio na pravilima igre i 1897. godine je izašao priručnik s glavnim podacima o igri, a kao dodatak izašla su i prva pravila odbojke.

Tako je odbojka započela svoj put. Krčila ga je kroz američke univerzitete da bi se od 1900. preselila malo u Kanadu a odatle na Filipine, Kinu, Burmu, Indiju, Japan, Meksiko, Evropu i Afriku.

Kada je 1948. godine u Rimu  održano 1. Evropsko prvenstvo u odbojci, više nije bilo sile koja bi zaustavila njenu popularnost.

Dokaz koji ide u prilog tome je i vaše veliko nestrpljenje da svet ponovo vidi kako našu odbojkašku reprezentaciju čine devojke od najfinijeg 24K zlata. Ovogodišnje evropsko prvenstvo je 31. po redu a održava se u četiri zemlje (po prvi put u istoriji) – Mađarskoj, Poljskoj, Slovačkoj i Turskoj.

Kao i obično, možete se opustiti, vaši nokti su bezbedni od grickanja jer je baš u našem timu i zvanično najbolja odbojkašica na celom svetu – Tijana Bošković.

Vaše je samo da okupite ekipu, pripremite klopu i pobrinete se da klima radi. Jer, kraj avgusta će biti užaren. A s obzirom da je Srbija zemlja sporta, nema potrebe komšiji da najavljujete urlanje, skakanje, navijanje, psovanje i eventualno gađanje sudije na ekranu i to prvim što vam padne po ruku. Budite sigurni da se i komšija uveliko priprema za istu akciju.

Nama preostaje samo da podelimo sa vama idealan recept za ovu sportsku aktivnost i da držimo fige našim devojkama, mada mogle bi one to i bez nas. Ali, nije zgoreg. Našoj dragoj sugrađanki, Maji Ognjenović, kapitenu reprezentacije, sigurno će biti milo. Ako bude barem stoti deo od onoga koliko smo mi ponosni na nju – zadovoljni smo! Majo, Zrenjanin je uz tebe i ti si naš dijamant!

Zalogajčići od kobasica u belom vinu uz Dijamant preliv sa senfom

Priprema:

Naseckajte kobasice na komadiće oko 2cm široke. Ubacite ih u šerpu, nalijte vino i dinstajte na tihoj vatri bez poklopca 30min ili dok se sasvim ne skuvaju.

Rernu uključite na gril (samo gornji grejač) na 220°C. Izvadite komadiće kobasica iz šerpe pa ih poređajte na pleh koji ste prethodno obložili alufolijom. Pecite ih dok ne porumene sa svih strana što podrazumeva okretanje na pola puta. Nemojte se mnogo udaljavati od rerne pošto kobasice brzo budu gotove.

Konačno, poslužite ih na tacni, zabodite čačkalice u njih, poređajte okolo čeri paradajz, sipajte Dijamant preliv sa senfom u činijicu koju možete držati ruci i nasadite se ispred TV-a. I svim srcem i grlom navijajte za naše devojke!

Sastojci:

  • 1kg  kobasica od kvalitetnog mesa (mogu i ljute ako volite)
  • 75l suvog belog vina (birajte ono koje volite da pijete)
  • 1 Dijamant preliv sa senfom
  • čeri paradajz
Ocenite članak
[Ukupno: 5 Prosečno: 5]