Gazimo osamdesete – čuvamo slavno juče i gledamo u sjajno sutra

Gazimo osamdesete – čuvamo slavno juče i gledamo u sjajno sutra

Gazimo osamdesete – čuvamo slavno juče i gledamo u sjajno sutra

Tog 1. aprila 1938. godine, Politika je koštala 1 dinar a pisala je o štrajku leskovačkih pekara i o gubicima Japanaca na frontu srednje Kine, pisala je Politika još i o ratu između nacionalista i republikanaca u Španiji. Oglašavali su se čudesna vodica zadužena za “davanje sjaja zubnoj caklini”, svilene čarape za 38 dinara, kao i “skupoceni” filmovi po “jevtinoj ceni” u Luksoru, Triglavu, Uraniji i Slaviji. Tarzanija, boginja džungle dominirala je filmskim platnom, a Politika je bila tu da podseti narod da je došlo vreme za sađenje četinara i obavesti ga da je Austrija oformila fond za zajmove mladim porodicama kojim podstiče rast nataliteta.

U takvoj klimi i situaciji u svetu, u Srbiji je ovaj datum ostao zabeležen kao bitan zbog još jednog razloga. Naime, baš tog dana stigao je odgovor na molbu upućenu u martu 1938. godine Ministarstvu trgovine i industrije Kraljevine Jugoslavije za osnivanje Akcionarskog društva fabrike ulja „Beograd“ i izgradnju fabrike. Odgovor je bio pozitivan i to nije bila prvoaprilska šala.

Iste godine, počinje izgradnja fabrike ulja „Beograd“ u Petrovgradu, današnjem Zrenjaninu. Već dogodine ona počinje da radi punom parom i do danas se ne zaustavljamo. U međuvremenu su prve prostorije postale tesne i naša, isprva mala, fabrika započela je svoj rast.

Te 1957. godine, fabrika ulja koja od 1947. godine nosi naziv “2. oktobar”, počinje sa preradom biljnih masti. U prevodu, počinje Dijamant magija. Već 1971. godine pokrenuta je proizvodna linija margarina a Dobro jutro im se za stolom pridružuje 1980. Nakon 8 godina, svoje recepte počinjete da bogatite i Dijamant majonezom koji se vrlo brzo snašao na tržištu osvojivši mnoga jela. Od tog trenutka, čekali ste strpljivo čak 11 godina da razvijemo zavidnu kolekciju preliva i sosova. Čekanje se isplatilo, zar ne?

Mi od prvog dana gledamo da vam ugodimo. Da vaša nepca budu zadovoljna a stomaci puni. Zbog toga, već 80 godina ne prestajemo da vas iznenađujemo. Razvili smo linije za svačiji ukus, i to bukvalno. Od Kosher, Diet i Junior proizvoda pa sve do Expert stonog margarina koji od svakog kuvara pravi profesionalca.

Danas bismo voleli da mogu da nas vide prvi osnivači, dr Aleksandar Šajović, veleposednik iz Srpske Crnje sa svojim prijateljima iz Beograda prema čijoj zamisli je i nastala investicija u proizvodnju jestivog ulja u srcu Banata. Nadamo se da bi bili ponosni na svu ljubav i posvećenost kojom obasipamo svaki proizvod ponaosob. Verujemo da bi se obradovali lepom i iskrenom odnosu koji smo ostvarili i koji negujemo i dalje sa vama, dragi naši potrošači.

Sve ovo ne bi bilo moguće bez najbitnije karike u našem poslovanju – naših zaposlenih. Njihov predani rad i lojalnost, u generacijama koje su se smenjivale, čak iz istih porodica, održali su kvalitet i tradiciju koja je nadaleko prepoznatljiva.

80 godina nije malo. Toliko smo napunili samo zahvaljujući vama i vašem poverenju.

Začudo, ne osećamo teret tih godina. Naprotiv.

Osećamo se kao da smo tek prohodali i da je pred nama uzbudljivi, vrli novi svet koji smo nestpljivi da osvojimo.

Budite uz nas, mnoge avanture su pred nama!

Ocenite članak
[Ukupno: 7 Prosečno: 4.7]