Fokača sa aromatičnim uljem

Fokača sa aromatičnim uljem

Fokača sa aromatizovanim uljem

Priprema:

U manjoj posudi izmrviti sveži kvasac, dodati šećer, kašikicu brašna i preliti sa 150 ml tople vode. Ostaviti 10-15 minuta da kvasac nadođe.  U velikoj posudi sjediniti brašno i so.

U testu napravite rupu, dodati nadošli kvasac i ostatak vode. Umesiti testo rukama. Biće potrebno oko 7 minuta da se umesi testo.

Nakon 7 minuta izvaditi testo iz posude na pobrašnjenu podlogu, te ga mesiti još 3 minuta. U čistu posudu stavite 2 kašike ulja, pa smestiti testo u posudu. Ostaviti testo da raste u ulju oko 1h, ili dok se ne podupla.

Kada se testo diglo prebacite ga na lagano pobrašnjenu podlogu i ponovno premesite. Vratite ga nazad u poudu i ostavite da odmara još 30 minuta.

Kada se testo drugi put diglo, veliku tepsiju obložiti papirom za pečenje. Iz posude prebacite testo na tepsiju, pa razvući testo tako da dođe do svih krajeva tepsije gurajući testo jagodicama – tako da na testu ostanu rupe koje su klasične za focacciu.

Focacciu premazati uljem, a u rupice staviti narezane masline i ruzmarin. Rernu zagrejati na 200 sepeni. Dok se rerma greje, ostaviti pogaču još 10-ak minuta da se diže u tepsiji. Peći oko 20 minuta ili dok vrhovi ne porumene. Služiti toplu.

Sastojci:

500g mekog brašna

10g svežeg kvasca

1 kašikica šećera

prstohvat soli

300ml tople vode

Sastojci za premaz:

60ml Dijamant način ulje sa ukusom belog luka

malo ruzmarina

masline

Ocenite članak
[Ukupno: 11 Prosečno: 4.7]