Dijete na “svoju ruku” su opasne!

Dijete na “svoju ruku” su opasne!

Preskakanje obroka i dugi periodi bez hrane, stvaraju uslove za nastanak kamena u žučnoj kesi. Tri glavna obroka su neophodna u toku dana. Svaki obrok mora da sadrži i određeni udeo masnoće. Masti održavaju pravilno funkcionisanje žučne kese, tačnije njeno pravilno, ritmičko pražnjenje. Bez stimulacije koju vrši hrana, ne stvara se dovoljno razblažujućih žučnih kiselina, koje održavaju holesterol u razređenom stanju. Time se sprečava zastoj žuči, a on upravo pogoduje stvaranju kamena. Ishrana koja suzbija stvaranje kamena u žuči je:

a) siromašna zasićenim mastima (to su masti koje su na sobnoj temperaturi čvrste, poput putera, svinjske masti, sala, svih životinjskih masti)
b) bogata je vlaknima (više integralnih žitarica, voća i povrća smanjuju resorpciju masti iz hrane u crevima),
c) ne obiluje prostim šećerima (slatkišima, belim pecivima i belim hlebom).

Biljne masti zato postaju neophodne, a ujedno njih naš organizam ne može sam da stvori. Zato ih moramo uneti hranom, ali, treba izabrati one koje ne sadrže neželjene trans masti. Mononezasićene masti se nalaze u maslinovom ulju, orasima, ulju uljane repice. Polinezasićene masti se nalaze u nekim biljnim uljima (suncokretovo, susamovo, sojino i kukuruzno ulje), koštunjavom voću i semenkama, ribljem ulju, margarinima bez trans masti. Na našem tržištu postoje margarini koji ne sadrže trans masti, a to su Dijamantovi “Dobro jutro” margarini.

Velika opasnost je naglo mršavljenje
Višak kilograma predstavlja veliki rizik za nastanak kamena u žuči. Ali odluka da kilograme gubite naglo je isto tako opasna! Jako restriktivna dijeta sa minimalnim unosom masti (ispod 800 kcal), ne stimuliše dovoljno žučnu kesicu na kontrakciju i izbacivanje žuči. Žuč miruje u njoj, a to stvara uslove za formiranje kamena.

doktorka
tekst je napisala:
Asist. mr sc med.dr
Tatjana Mraović,
spec.higijene,
dijetolog Sektora za preventivnu medicinu VMA

Ocenite članak
[Ukupno: 0 Prosečno: 0]