Slonovo uvo - Dijamant DOO

Slonovo uvo

By Dijana Ademovic  

April 5, 2018

Neobičan naziv,ali ukus božanstven,a i brzo se sprema...

  • Prep: 15 mins
  • Cook: 15 mins
  • Yields: 10 porcija

Directions

Prvo napraviti svetli rolat. Odvojiti belanca od žumanaca i umutiti sa prstohvatom soli u čvrst sneg. Žumanca izmiksati sa šećerom, dodati brašno i špatulom umešati belanca.

Pleh od pećnice obložiti pek papirom, izliti smesu i peći. Gotovu koru umotati u rolat zajedno sa papirom i ostaviti da se hladi. Kad se ohladio, odviti, premazati džemom i ponovo zarolati.

Za tamni rolat umutiti 10 belanaca sa prstohvatom soli u sneg. 5 žumanaca izmiksati sa šećerom, dodati brašno i mlevene orahe, umešati sneg od belanaca, ujednačiti smesu i ispeći koru na identičan način kao i prethodnu. Zarolati je i ostaviti da se hladi.

Za fil popariti orahe i ostaviti sa strane. Žumanca sa šećerom u prahu kuvati na pari, pa kad se zgusnu, dodati otopljenu čokoladu, kao i orahe. Ostaviti da se ohladi,a onda sjediniti sa izrađenim margarinom.

Koru sa orasima odmotati, naneti 2/3 fila. Na početak gde ćemo rolati postaviti svetli rolat, pa sve zajedno pažljivo umotati. Ostaviti na sat vremena u frižider, a onda roladu premazati preostalom trećinom fila i posuti mlevenim orasima. Seći na šnite i poslužiti.

Ingredients

Slonovo uvo

Sastojci

Svetli rolat

5 jaja

5 kašika šećera

4 kašike brašna

nekoliko kašika džema od kajsije

Tamni rolat

5 jaja

5 belanaca

7 kašika šećera

14 kašika mlevenih oraha

3 kašike brašna

Fil za tamni rolat

250 g mlevenih oraha

malo mleka za poparivanje oraha

200 g šećera u prahu

1 kašičica ekstrakta vanile

5 žumanaca

250 g margarina

100 g čokolade za kuvanje

00:00