Slonovo uvo
April 5, 2018
Neobičan naziv,ali ukus božanstven,a i brzo se sprema...
- Prep: 15 mins
- Cook: 15 mins
- Yields: 10 porcija
Directions
Prvo napraviti svetli rolat. Odvojiti belanca od žumanaca i umutiti sa prstohvatom soli u čvrst sneg. Žumanca izmiksati sa šećerom, dodati brašno i špatulom umešati belanca.
Pleh od pećnice obložiti pek papirom, izliti smesu i peći. Gotovu koru umotati u rolat zajedno sa papirom i ostaviti da se hladi. Kad se ohladio, odviti, premazati džemom i ponovo zarolati.
Za tamni rolat umutiti 10 belanaca sa prstohvatom soli u sneg. 5 žumanaca izmiksati sa šećerom, dodati brašno i mlevene orahe, umešati sneg od belanaca, ujednačiti smesu i ispeći koru na identičan način kao i prethodnu. Zarolati je i ostaviti da se hladi.
Za fil popariti orahe i ostaviti sa strane. Žumanca sa šećerom u prahu kuvati na pari, pa kad se zgusnu, dodati otopljenu čokoladu, kao i orahe. Ostaviti da se ohladi,a onda sjediniti sa izrađenim margarinom.
Koru sa orasima odmotati, naneti 2/3 fila. Na početak gde ćemo rolati postaviti svetli rolat, pa sve zajedno pažljivo umotati. Ostaviti na sat vremena u frižider, a onda roladu premazati preostalom trećinom fila i posuti mlevenim orasima. Seći na šnite i poslužiti.
Ingredients
Slonovo uvo
Sastojci
Svetli rolat
5 jaja
5 kašika šećera
4 kašike brašna
nekoliko kašika džema od kajsije
Tamni rolat
5 jaja
5 belanaca
7 kašika šećera
14 kašika mlevenih oraha
3 kašike brašna
Fil za tamni rolat
250 g mlevenih oraha
malo mleka za poparivanje oraha
200 g šećera u prahu
1 kašičica ekstrakta vanile
5 žumanaca
250 g margarina
100 g čokolade za kuvanje