Pileći červiš
October 18, 2017
Staro Prizrensko jelo. Pravila sam po receptu moje majke.
- Prep: 30 mins
- Cook: 50 mins
- Yields: 4
Directions
Priprema
Skuvajte celo pile u posoljenoj vodi. Skuvano pile sklonite sa strane.
U šerpu stavite kašiku masla da se otopi, a onda dodajte brašno. Na tihoj vatri pecite brašno sve mešajući da dobije braon boju (kao kakao). Tako pečeno brašno prosejte i ostavite sa strane.
Brašno pomešajte sa malo vode i promešajte da nema grudvica. Pripremljno brašno izručite u veći tiganj i prelijte bujonom u kojem se kuvalo pile. Kuvajte sve na jačoj vatri, pa kad počne da vri smanjite i nastavite sa kuvanjem. Neprestano mešajte dok ne dobijete gušću kašu.
Izlijte červiš u činiju (može tepsija) u kojoj ćete poslužiti. Kuvano pile izlomite rukama i rasporedite po červišu. Očistite beli luk i sitno iseckajte ili tucite u avanu sa malo soli i kašikom sirćeta. Prelijte beli luk preko červiša i piletine. Jelo poslužite toplo.
Ingredients
Potrebno je:
1 celo pile
200 g brašna
1 kašika masla
1 glavica belog luka
1 kašika sirćeta
soli