Krempita
June 22, 2018
Prelepa mirisna krempita, koja se lako sprema i za koju nije potrebno mnogo sastojaka.
- Prep: 20 mins
- Cook: 25 mins
- Yields: 10 tanjira
Directions
Za krem razdvojite žumanca od belanaca. U posudu sa žumancima stavite polovinu šecera (100 g) i vanilin šecer pa žicom dobro izmešajte. Dodajte brašno i gustin, i oko 250 ml mleka pa dobro sjedinite žicom tako da ne bude grudvica.
Ostatak mleka sipajte u veliki lonac, ubacite i margarin pa stavite na šporet . U toplo mleko sipajte u tankom mlazu smesu od žumanaca uz neprestano mešanje kuvajte krem dok se lepo ne zgusne i ne prokljuca, 10-15 min.
Sada odmah predite na mucenje belanaca. Dodajte im prstohvat soli pa pocnite mutiti mikserom na srednjoj brzini uz postepeno dodavanje preostale kolicine šecera (drugih 100 g), u par navrata. Mutite dok se šecer ne otopi i dok ne dobijete veoma cvrst sneg.
U još toplu kremu od žumanaca dodajte polovinu snega od belanaca i krenite mešati, vrlo lagano,pazeci da ne izlomite sneg. Dodajte i ostatak i sve lepo sjedinite dok se krema ne ujednaci. Krema mora ostati vazdušasta i lagana.
Nek se krema prohladi nekih 10-ak minuta, a za to vreme pripremite keks poredjati u pleh i rasporedite kremu svugde ravnomerno pa pozelji ukrasiti .
Ingredients
10 jaja
200 g šećera
4 vanilin šećera
120 g brašna
100 g gustina
1,5 l mleka
100 g Margarin DIJAMANT sa vanilom
Još:
200 g keks ili 500 g gotovog lisnatog testa