Kraljevski rolat - Dijamant DOO
Kraljevski rolat
Kraljevski rolat

Kraljevski rolat

By Dijana Ademovic  

June 19, 2018

Samo mu ime kaže-slatkiš dostojan kraljeva...

  • Prep: 35 mins
  • Cook: 20 mins
  • Yields: 10 porcija

Directions

Prvo napraviti tamni fil tako što se pavlaka zagreje do vrenja, ali ne sme da proključa, pa se u njoj otopi čokolada. Smesu ohladiti do sobne temperature, a onda odložiti u frižider da se stegne. Izmutiti belanca u čvrst šne, pa im dodati šećere i još malo mutiti. Potom staviti žumanca, brašno, prašak za pecivo i kakao. Uumutiti i sipati smesu u pleh od rerne obložen pek papirom. Peći na 180 stepeni oko 15-ak minuta, a onda koru umotati u vlažnu krpu i ostaviti da se ohladi.

Za beli fil: Umutiti krem sir sa šećerom, dodati rendanu limunovu koru i slatku pavlaku, pa izmiksati da se dobije čvrst krem. Koru razmotati, pa premazati tamnim filom, ostavljajući krajeve slobodne, da prilikom motanja ne bi cureo nadev. Piškote umakati u skuvanu kafu kojoj je dodat rum, pa ređati po tri u jednoj liniji, ostavljajući dovoljno razmaka između da se poslaže voće.

Sad preko piškota i voća naneti beli fil i fino ujednačiti. Kuhinjskom krpom pažljivo zarolati, pa ostaviti rolat na sat-dva u frižider da se filovi stegnu.

Za glazuru:

Otopiti čokoladu sa malo margarina, dodati vodu i pustiti da se smesa ujednači na tihoj vatri. Sipati malo ulja zbog sjaja. Preliti rolat njome, pa ukrasiti šarenim mrvicama. Ostaviti da se stegne, pa seći na šnitice.

Ingredients

Za rolat:

5 jaja

1,5 šolja (od 2,5 dl) šećera

1/2 šolje brašna

1/4 šolje kakaoa

1 kesica vanilin šećera

1 kašičica praška za pecivo

Tamni fil:

200 ml slatke pavlake

200 g čokolade za kuvanje

Beli fil:

100 g krem sira

3 kašike šećera

1 kašičica rendane-limunove kore

200 ml slatke pavlake

i još

1 šolja seckanih jagoda

1 šolja borovnica

12 piškota

malo jake crne kafe

1 kašika ruma

Glazura:

150 g čokolade za kuvanje

30-40 g margarina

2-3 kašike vode

1 kašičica ulja

malo šarenih mrvica

00:00