Kolač “Rozmari”

By Zorica  

January 17, 2018

Ukusan, sočan i lagan kolač koji će vas osvojiti pri prvom zalogaju...

  • Prep: 40 mins
  • Cook: 1 hr
  • Yields: 9 porcija

Directions

Umutite belance u šam, dodajte šećer pa nastavite sa mućenjem dok ne postane gust i sjajan. Na kraju dodajte sirće i po jednu kašičicu šama stavljajte na uljem podmazan pleh. Puslice stavite u rernu, zagrejanu na 120 st. i pecite oko sat vremena. Pečene puslice ostavite da se ohlade.

Keks izdrobite rukama a orahe sameljite (ja sam koristila blender).

U odgovarajuću posudu stavite keks, orahe i puslice (ukoliko su previše velike prepolovite ih rukama). U drugoj posudi na laganoj vatri istopite čokoladu i margarin, uz neprestano mešanje pa time prelijte keks, orahe i puslice. Sve pažljivo izmešajte pa dobijenu smesu rasporedite u okruglu posudu, pritiskajući rukama da se svi sastojci povežu.

U manji sud stavite mleko, šećer, gustin i margarin pa kuvajte dok se ne dobije gustina želea a zatim dodajte čokoladu i kakao. Kada se čokolada otopi i sve dobro sjedini, sklonite sa vatre.

Preko čvrste smese poređajte očišćene višnje a preko njih sipajte čokoladnu glazuru i lagano protresite posudu. Kolač ostavite najmanje 3 h u frižideru da se ohladi i stegne i tek tada poslužite.

Ingredients

1 belance

70 gr šećera

1/2 kašičice sirćeta

200 gr keksa

80 gr oraha

125 gr Stonog Dijamant margarina

100 gr čokolade za kuvanje

oko 250 gr višanja

Čokoladni preliv:

50 gr čokolade za kuvanje

50 gr margarina

70 gr šećera

1,5 dl mleka

1 kašika gustina

2 kašike kakaoa

00:00
Ocenite članak
[Ukupno: 0 Prosečno: 0]