Fokača sa čeri paradajzom, smokvama i sirom
September 10, 2018
Fokačice sa nekoliko ukusa...napravite i izaberite svoj, slano, slatko ili kiselkasto.
- Prep: 40 mins
- Cook: 20 mins
- Yields: 4
Directions
U mlaku vodu dodajte šećer i kvasac, lagano promešajte i ostavite da nadođe. U poseban sud sipajte prosejano brašno, dodajte so, ulje i nadošli kvasac. Zamesite mekše testo i ostavite na toplom dase udvostruči. Nadošlo testo premesite i podelite na tri dela (možete i na više pa da fokače budu manje). Rastanjite svaki deo testa na veličinu manjeg tanjira i tanko premažite maslinovim uljem. Na svaku fokaču stavite po malo sira isečen na kriške ili sitnije komade. Na jednoj poređajte čeri paradajz, na drugoj poređajte kriške smokvi a na trećoj ostavite samo sir. Pospite po malo bosiljka. Prebacite fokaće na pleh i ostavite da malo odstoje. Za to vreme uključite rernu na 250 stepeni da se greje. Pecite fokače u zagrejanoj rerni oko 20-tak minuta ili dok blago ne porumene. Pečene fokače izvadite iz rerne i prelijte još mediteran uljem.
Ingredients
250 grama brašna-otprilike
1,5 dcl mlake vode
1/2 kockice kvasca
kašičica šećera
prstohvat soli
2 kašike dijamant mediteran ulja
Čeri paradajza
nekoliko zrelih smokvi
100 grama sira (koji imate u kući)
Dijamant mediteran ulje za prelivanje