BRZA SLADOLED TORTA
June 19, 2018
Dobra rashladjena torta prija u letnjim danima. Ukusi se prožimaju i uživaćete u njoj.
- Prep: 1 hr 30 mins
- Cook: 45 mins
- Yields: 10 porcija
Directions
PRIPREMA:
Belanca sa šećerom umutiti u čvrstu penu, dodati brašno pomešano s praškom za pecivo i sve nežnim mešanjem sjediniti. Masu usuti u pleh po želji, četvrtastom plehu dimenzija 20 x 30 cm ili okruglom plehu.Pleh obložiti pek papirom.
Koru peći na 180 stepeni 15 minuta pazeći da kora ostane bela. Pečenu koru izvaditi na dasku, i još toplu ravnomerno preliti hladnim mlekom.
Žuti fil:
Umutiti 4 žumanceta sa šećerom i vanilin šećerom. Od 400 ml mleka uzeti 8 kašika i rastvoriti vanilin puding tako da nema grudvica. Na kraju sjediniti puding i jaja u jednu masu.
Ostatak mleka staviti u šerpu da proključa, skloniti s ringle i polako dodavati smesu od jaja i pudinga sve vreme mešajući. Na umerenoj temperaturi skuvati puding uz neprestano mešanje jer će se žumanca lepiti za dno posude. Fil ohladiti pa mu dodati umućeni margarin.
Na isti način skuvati i tamni čokoladni fil.
Preko kore prvo staviti žuti fil i lepo ga poravnati, onda tamni i ostaviti tako pripremljenu tortu u frižideru nekoliko sati da se dobro ohladi.
Na kraju tortu ukrasiti umućenim šlagom, vratiti u frižider do služenja.
Ako volite voćne torte, onda tamni fil zamenite nekim voćnim.
Ingredients
Kora:
8 belanaca
8 kašika šećera
8 kašika brašna
1 prašak za pecivo
100 ml mleka
Žuti fil:
4 žumanceta
8 kašika šećera
2 vanilin pudinga
1 kesica vanilin šećera
400 ml mleka
125 g Dijamat stonog margarina s ukusom vanile
Tamni fil:
4 žumanceta
8 kašika šećera
2 kesice pudinga od čokolade
400 ml mleka
125 g Dijamant stonog margarina s ukusom čokolade i narandže
Šlag:
2 kesice šlag pene s ukusom slatke pavlake
200 ml hladne kisele vode