Baklava sa suvim šljivama i lešnikom

By Zorica  

September 25, 2017

PS. Umesto lešnika možete koristiti i orahe ili pola količine lešnika a pola oraha.

  • Prep: 15 mins
  • Cook: 30 mins
  • Yields: 9 porcije

Directions

Suve šljive stavite u jednu posudu, prelijte ih toplom vodom i ostavite da odstoje oko pola sata da omekšaju a zatim ih nožem iseckajte. Lešnike izblendirajte. Pomešajte ulje i kiselu vodu.

U uljem podmazan pleh stavite prvu četvrtinu kora, svaku poprskajte mešavinom ulja i kisele vode. Na zadnju koru stavite polovinu seckanih suvih šljiva. Preko njih stavite drugu četvrtinu kora, takođe svaku poprskajte mešavinom ulja i vode, pa na zadnju rasporedite lešnik. Preko njih stavite treću četvrtinu kora, svaku poprskajte mešavinom ulja i vode, pa stavite ostatak suvih šljiva. Preko njih stavite poslednju četvrtinu kora i svaku poprskajte mešavinom ulja i vode. Tako poređanu baklavu isecite na rombove, prelijte otopljenim margarinom i pecite u zagrejanoj rerni na 250 st. oko desetak minuta a zatim još dvadesetak minuta na 150 st. dok ne porumeni. Ispečenu baklavu izvadite iz rerne i ostavite je da se ohladi.

Za sirup stavite šećer da se malo otopi (oko 3 minuta) a zatim nalijte 1/2 lit. vode i kuvajte dok ne dobijete ređi sirup. Ovim vrućim sirupom prelijte baklavu, pokrijte čistom krpom i ostavite da kore lepo upiju svu tečnost. Baklavu dobro ohladite pa poslužite.

Ova baklava je fenomenalnog ukusa a spoj suvih šljiva i lešnika joj daju poseban šmek. Prijatno!

Ingredients

500 gr kora za pitu

300 gr suvih šljiva bez koštica

200 gr pečenih lešnika

500 gr šećera

2 dl ulja Dijamant

1 dl kisele vode

100 gr margarina Dijamant

00:00
Ocenite članak
[Ukupno: 1 Prosečno: 1]