Da li znate ko je baba Marta?

Da li znate ko je baba Marta?

Sa prvim prolećnim danima, kada je vreme i dalje promenljivo, mesec mart često voli da poseti „Baba Marta“. Postoje različite legende koje se vezuje za njeno postojanje, međutim sve se odnose na meteorološke promene na koje „Baba Marta“ utiče. Ona bi trebalo da donese prvu razdraganost i dečiju graju, ali zašto je ipak ne volimo?

ĆUDLJIVA I NEPREDVIDIVA
Ova ljutita starica dobila je ime po martu mesecu, odnosno rimskom Bogu rata – Marsu, koja sa prvim sunčanim danima postaje topla i razdragana i najvaljuje nam proleće. Kada joj je rimski kralj Numa Pompilije oduzeo prvo mesto u godišnjem kalendaru, ona je postala izuzetno ćudljiva. Zbog osobina Marsa, ume da bude ratoborna, pa često svesno šalje na zemlju hladnoću, kišu i sneg, ali kada se probudi raspoložena obraduje nas cvrkutom ptica i sunčanim vremenom. Prilično je nepredvidiva, baš kao i ovo vreme sada, zar ne?

BOGINJA STARICA ANA PERENA POSTAJE BABA MARTA
Ana Perena je bila rimska boginja dugovečnosti, zdravlja, obilja i regeneracije koja je u svom mesecu martu, kada je slavljena, pozivala na veliko spremanje, čišćenje radi pripreme za novi životni ciklus. Ana Perena je bila darežljiva, pravila je divne kolače i obično ih je poklanjala siromašnim Rimljanima. Ona je bila je starica, prilično duhovita i sklona raznim šalama i podvalama. Jednom prilikom, kada se Mars požalio da ne može nikako da zavede boginju Minervu, Ana Perena mu je obećala pomoć. Rekla je Marsu gde da dođe u određeno vreme i da će ga tamo čekati Minerva. Ana Perena se preobukla, stavila veo na glavu i sačekala Marsa, koji zaslepljen strašću nije ni primetio koga ljubi, dok Ana Perena nije počela da se smeje.

Dakle Ana Perena, starica, tačnije, baba, simbol novog početka, darežljiva ali i skolna prevarama je kroz narodne priče i tradiciju i postala „Baba Marta“.
Ako je verovati ovim mitovima, onda ne bi trebalo još uvek da se opuštamo, jer zima po Baba Marti i u njenom mesecu još uvek traje. Radujte se suncu i lepom vremenu ovih dana ali budite oprezni, „Baba Marta“ još 30 dana vreba iza ćoška.

Ocenite članak
[Ukupno: 2 Prosečno: 3.5]