Dr Mraović za Dijamant

Dobra priprema organizma biranom hranom čini da vaš imunitet ojača, koža polako, ali postojano dobija sve tamniji ton, otpornija je na delovanje UV zraka i spremna da stvori vitamin D.

Vitamin D se tokom boravka na suncu, u trajanju od 10 – 15 minuta, sam stvara u našoj koži. Smatra se da se na  svakih 5 % površine kože izložene suncu može proizvesti 435 IU vitamina D. On sprečava osteoporozu, depresiju, rak prostate, rak dojke, pluća, ima uticaja na dijabetes i gojaznost. Sunčanjem se delimično reguliše i nivo holesterola, budući da prekursori vitamina D troše holesterol za njegovu sintezu.

Žuto štiti ten, zeleno jača zaštitu

Beta-karoten ima ključnu ulogu u stvaranju melanina, pigmenta koji je odgovoran za tamnjenje kože. Nalazi se u voću i povrću u svim nijansama žute, narandžaste pa sve do tamnozelene boje (šargarepa, peršun, crvena paprika, rukola, bosiljak, paradajz, mango, dinja, kajsije, lubenice, brokoli i tikva). Birajte i namirnice bogate vitaminom A. On obnavlja kožu, a nalazi se u mleku, lignjama, svežoj tuni i jajima. Mislite i na najjači prirodni antioksidans vitamin E. On je u velikoj količni prisutan u avokadu, žumancu, soji, paradajzu, nani, bosiljku i maslinovom ulju.

Ne zaboravite masti!

Da bi ojačali vaš imunitet i telo, a koži vratili svežinu, veoma je važno da znate da organizam ne može potpuno da apsorbuje beta-karoten, vitamin A i E ako istovremeno ne unesemo i masti ishranom. Bitno je izabrati one koje ne sadrže neželjene trans masti. Poželjne mononezasićene masti se nalaze u maslinovom ulju, orasima, ulju uljane repice. Polinezasićene masti se nalaze u nekim biljnim uljima (suncokretovo, susamovo, sojino i kukuruzno ulje), koštunjavom voću i semenkama, ribljem ulju, margarinima bez trans masti. Zato, započnite dan zdravim sendvičem od integralne kifle, kao namaz birajte Dijamantove margarine „Dobro jutro“, jer ne sadrže štetne trans masti. Dodajte filete lososa ili pečene piletine, možda kuvano jaje, obogatite ga i svežim povrćem i uživajte u letu.

NETAČNO jer: Sitost čuva vitkost

Redovnost u ishrani, ustaljen broj obroka, nepreskakanje jela, su uvek prvi saveti nutricionista. Redovan doručak održava vitkost, i ne samo to! On pruža osećaj sitosti koji održava dobar šećer u krvi, snižava nivo štetnog holesterola, ubrzava metabolizam sprečavajući nagomilavanje sala, čuva dobar imunitet a on je osnova dobrog zdravlja.

SAVET: Ne preskačite doručak.  Ako vam jelo nikako ne prija ranom zorom, pojedite ga najkasnije do 11h, ali jutro svakako započnite ceđenom pomorandžom i jednim keksom uz kafu.

NETAČNO jer: Bez masti se ne može živeti

Masti su izvor neophodnih masnih kiselina i vitamina, neophodne su za zdravlje kože, pravilan vid i pravilan razvoj dece, funkcionisanje mozga, sintezu hormona… Biljna ulja su, zahvaljujući bogatstvu omega-3 i omega-6 masnih kiselina, korisna u borbi za dobar imunitet, život bez alergija, ekcema, oticanja, viška kilograma.

SAVET: Jedna do dve kašike dnevno prirodnih biljnih ulja neophodna je u prevenciji bolesti.

NETAČNO jer: Salce oko struka vam pravi višak kalorija

Potpuno je pogrešno povezivati masti u tanjiru sa mastima (salom) u telu. Preterane naslage možemo dobiti i preteranim unosom ugljenih hidrata i proteina, a ne samo masti. Višak kalorija koje unesemo hranom, dovodi do porasta telesne težine, bez obzira kojeg je izvora.

SAVET: Jedan gram masti daje 9 kCal energije, što je dva puta više od količine koju daju šećeri i belančevine. Otuda sitost posle zamašćenih obroka. Tu osobinu treba iskoristiti u borbiprotiv gojaznosti.

NETAČNO jer: Treba znati koje masti imaju prednost

Tačno je samo da ishrana zasićenim mastima i trans mastima štetna. Šta je suština? Bitno je koliko se masti jede, ali još važnije je koje se masti jedu.

SAVET: Poli i mononezasićena ulja i margarini od tih ulja, bez transmasti, poput Dijamantovih “Dobro jutro” margarina treba da u vašoj ishrani, u određenim količinama, zamene puter, kajmak, životinjsku mast, prelive, sosove, ali i biljne masti koje imaju zasićene masne kiseline, poput palminog, kokosovog ulja i putera od kikirikija.

NETAČNO: Doručak mora da bude prilagođen fizičkoj aktivnosti

Važno je da u ovom prvom obroku izbegnete zasićene masti, soli i previše kalorija. Dobra kombinacija su peciva od celog zrna žitarica, margarini bez trans masti, proteini mleka, jogurta i obranih sireva, i neko povrće. Sendivč možete napraviti i u slatkoj varijanti ako na integralni hleb namažete zdrav margarin sa malo meda ili domaćeg džema bez šećera. Takvi, zdravi margarini na srpskom tržištu, dolaze iz Dijamanta čiji “Dobro jutro“ margarini ne sadrže neželjene transmasne kiseline.

SAVET: Doručkujte ili se NAVIKNITE da doručkujete. To je dobar put!

Gluten (lat. lepilo), poznatiji pod nazivom pšenični gluten, je lepljiva, elastična belančevinasta materija koja se nalazi u pšenici (žitu), brašnu, raži, ječmu, zobu. Gluten čini testo lepljivim i on daje elastičnost testu od svih vrsta žitarica.

Dijamantov margarin Dobro jutro Dijet, kao i svi ostali proizvodi iz ove kategorije ne sadrže komponente koje u svom sastavu imaju gluten.

Predlažemo da se prilkom izrade majoneza postupi po sledećem:

–  Izmešati žumanca jaja ili celo jaje, šećer, so, začine;

–  Dolivati polako ulje koje prethodno ohlađeno u frižideru uz stalno miksanje štapnim mikserom;

–  Kada ste dodali svu količinu ulja na kraju staviti senf i kiselinu (sirće, limunov sok) uz stalno miksanje;

Obratiti pažnju da miksanje ne traje prežiše duguo, jer i to može imati uticaja na konačni raspadanje emulzije.

  1. Dijamant ulje za prženje uopšte ne sadrži aditive, a time ni antioksidans.
  2. Zasićene masne kiseline : nezasićene masnih kiselina = 49 : 51.

Rekla bih, na osnovu vaše visine, težine i godina, da ste prilično strogi prema sebi kada kritikujete svoj stomak i “salo” na njemu. Vaša težina je idealna, a ako se stomak “malo i opustio” redovna vežba će mu mnogo pomoći.

Nadimanje je posebno pitanje. Neredovni obroci, preskakanje doručka, preterana količina svežeg, ali i kuvanog povrća zbog obilja vlakana, potom mnogo sedenja, ali i predklimaksni hormonski disbalans su samo neki od mogućih razloga da ono nastane. Za početak više sna, šest redovnih obroka, bez kafe i gaziranih pića i  jedan sat dnevno šetnje će pomoći. Prepecite hleb, jedite samo 300g voća u dve užine i na par dana jedite nešto manje povrća. Potom postepeno uvodite namirnice koje ste redukovali i pratite šta Vam prija. Tegobe koje se nisu povukle nakon ovih sprovedenih saveta traže pregled ginekologa i gastroenterologa.