Biram mamin sendvič, on je najbolji!

Biram mamin sendvič, on je najbolji!

Sendvič za doručak, da!
Hrana koju vaša deca najčešće kupuju i koja im je na dohvat ruke neplanskim i nedobronamernim otvaranjem mini prodavnica, čak i u školi, nije za preporuku. Naprotiv.  Nažalost mnogo dece je kupuje, i to su prvi koraci koji vode poremećaju navika u ishrani i, naravno, i poremećaju zdravlja.  Zato neka vam ne bude teško da napravite, ali i motivišete vaše dete da ponese vaš sendvič u školu, ili na ekskurziju. Zašto?

Pogrešni izbori
Kada ne nose užinu, deca lako kupe čokoladno mleko, krekere, biskvite, čips, lisnata testa po pekarama, hranu prženu u fritezi ili palačinke sa izobiljem kremova. Ova hrana sadrži, pored viška ugljenih hidrata i veliku količinu loših masti, takozvanih trans masti. Trans masti podižu nivo lošeg, LDL holesterola i nivo apolipoproteina A u krvi, koji se smatraju uzročnicima nastanka arterijskih oboljenja. Smanjuju i nivo dobrog, HDL holesterola, zaštitnika srca i krvnih sudova. One remete imuni sistem uz stvaranje slobodnih radikala koji igraju važnu ulogu u degenerativnim procesima, raznim metaboličkim poremećajima, pa i u nastanku ćelija raka. Trans masti mogu uzrokovati neželjene alergijske reakcije, neravnotežu u nivoima prostaglandina, uz remećenje kontrole zapaljenskih procesa u telu, dovode do promene krvnog pritiska i poremećaja hormonske aktivnosti.

Šta treba znati
Biljne masti su neophodne, njih naš organizam ne može sam stvoriti. Zato ih moramo uneti hranom, ali, treba izabrati one koje ne sadrže neželjene trans masti. Mononezasićene masti se nalaze u maslinovom ulju, orasima, ulju uljane repice… Polinezasićene masti se nalaze u nekim biljnim uljima (suncokretovo, susamovo, sojino i kukuruzno ulje), koštunjavom voću i semenkama, ribljem ulju, margarinima bez trans masti. Na našem tržištu postoji margarin koji ih ne sadrže, to su Dijamantovi “Dobro jutro” margarini.

Polinezasićene masne kiseline teže da zaštite organizam od holesterola u višku. Snižavaju njegov nivo, otklanjaju naslage masnoća na arterijama. Poslednja istraživanja pokazuju da i mononezasićene masne kiseline mogu, takođe, da snize holesterol u krvi sve dok je ishrana siromašna u zasićenim masnim kiselinama koje su, uglavnom, životinjskog porekla. Poli i mononezasićena ulja, kao i margarin od tih ulja, treba da u određenim količinama zamene puter, kajmak, životinjsku mast, prelive, sosove.

Sendvič za doručak , da!
Idealno je doručkovati kod kuće pre škole, ali ako se vaše dete uporno opire tome, nagovorite ga da ponese vaš sendvič. Integralna kifla, margarin bez trans masti, ćureća prsa i sveže povrće, uz jogurt su dobar izbor. Ako ćureća prsa i povrće zamenite medom ili domaćim džemom bez šećera dobićete i slatku varijantu sendviča kojoj će se, uz šolju mleka ili čaja, obradovati vaše dete. Sastavni deo svakog sendviča, a zdravstveno poželjan, može da bude Dijamantov “Dobro jutro” margarin. Dakle, u njemu više nema štetnih masti, naš organizam ga lakše vari, a sve to je dobar povod da se nađe u najboljem sendviču, koji samo mama zna da napravi.

To je dobar izbor!

doktorka
tekst je napisala:
Asist. mr sc med.dr
Tatjana Mraović,
spec.higijene,
dijetolog Sektora za preventivnu medicinu VMA

Ocenite članak
[Ukupno: 0 Prosečno: 0]