Bakina Ruska salata

Bakina Ruska salata

Ruska Salata

Salata je izvorno nosila ime po kuvaru Lusijenu Olivieru iz Belgije koji je ujedno i njen „otac“. Prvi put je poslužena u Moskvi, 1860. godine i to u najboljem restoranu tog doba – Ermitažu. U teškim godinama koje su usledile, neki od originalnih sastojaka su zamenjeni pristupačnijim namirnicama, pa je kroz tu evoluciju originalni recept izgubljen i zauvek ostaje tajna.

Štaviše, ova salata kakvu danas znamo nema skoro nijedan prvobitni sastojak (barem od onih za koje znamo)! Ali, to nam ne smeta da uvek prvo nju potražimo pogledom na svakoj svečanoj trpezi, zar ne?

Današnja salata Olivijer je na našim prostorima poznata kao Ruska salata i malo ko može zamisliti slave, Božić, Nove godine, krštenja, venčanja i rođendane bez nje.

U nastavku vam donosimo recept koji su odobrile iskusnije domaćice iz našeg okruženja a OVDE potražite ostale varijante naših posetioca ali i naših stručnjaka i kuvara, kao i naše proizvode „izmišljene“ specijalno za kraljicu svih salata!

Priprema:

Odmah da upozorimo: ova varijatna zahteva malo više truda od kupovine zamrznute mešavine povrća za rusku. Ali, upravo to je ono što bakinu i maminu salatu čini nedostižnom. Vreme je za ozbiljno kuvanje. Kucnuo je čas i vi znate da ste spremni. Idemo…

Skuvati krompir sa ljuskom u slanoj vodi. Šargarepu oguliti, iseći na krupnije komade i u slanoj vodi skuvati odvojeno. Zatim i grašak skuvajte u trećoj vodi, posebno. Pripremite tvrdo kuvana jaja za to vreme.  Kada se sve ohladi, vreme je za akciju. Oljuštite krompir i ostavite ga za kraj. Ostale sastojke iseckati na kockice, idealno bi bilo 5X5 mm. Sipajte majonez i senf i dobro ali nežno promešajte. Kada se sjedini ali nikako ne raspadne šargarepa (!!!), polako dodajte i kockice krompira. Stavite u omiljenu bakinu posudu i prekriveno celofanom čuvajte u frižideru a zimi možete i na terasi, po dobrom starom srpskom običaju!

Sastojci:

  • 4 krupnija krompira
  • ½ kg šargarepe
  • 250 g graška
  • 3 do 4 jaja
  • 300 g šunke
  • 350 g kiselih krastavčića 
  • 3 Kašičice senfa
  • 600 g majoneza, a verovatno i više
Ocenite članak
[Ukupno: 21 Prosečno: 3.3]