8 zanimljivijih činjenica o Noći veštica i 3 najbolja recepta
- Noć veštica je treći omiljeni praznik u USA, ali drugi favorit za one između 18 i 34 godine. On je manje popularan kod starijih ljudi i popularniji među ženama od muškaraca, prema Harris Interactive istraživanju iz 2016. godine.
- Ne samo za decu, Noć veštica je važan praznik za odrasle. Skoro pola odrasle populacije će obući neki kostim.
- Očekuje se da će ukupna potrošnja za Noć veštica 2022. biti 8 milijardi dolara – što je povećanje za više od 3 milijarde dolara od 2021. godine. To uključuje 3,1 milijardi dolara za kostime, 2,5 milijardi dolara za bombone i 2,4 milijarde za ukrase.
- Prosečna osoba će potrošiti oko 83 dolara da proslavi ovaj praznik.
- Oko trećine odraslih će organizovati ili prisustvovati žurci za Noć veštica.
- Jedan od pet odraslih posetiće roditeljsku kuću.
- Šesnaest procenata će obući svoje ljubimce u kostime.
- U 2021. godini odabir kostima među odraslima razlikovao se po starosnoj grupi. Među Milenijalcima, Batman likovi uzimaju mesto broj jedan, praćeno veštačkim, životinjskim, marvelovim ili DC superherojima i vampirima. Kostim broj jedan među starijim odraslima je veštica, a zatim pirat, politički kostim, vampir, a zatim Batman lik.
Da pređemo sad na hranu. Pogledajte 3 najbolja recepta za Noć veštica. Idealni da se zabavite sa vašim ukućanima
Hot dog mumije
Priprema:
Lisnato testo istanjite u četvorougao dimenzija 25×40 cm. Isecite 8 trakica dužine 25cm i širine 1.5cm, a ostatak testa isecite na trakice 25cm i širine 1/2cm. Stavite u frižider na 10 minuta.
Namotajte deblju trakicu oko viršle tako što ćete ostaviti gornju trećinu slobodnu. To će biti mesto za oči. Zatim uzmite tanju traku i dva puta je obmotajte pri samom vrhu viršle, a sa trećom trakicom motajte nepravilno preko one deblje dok ne dobijete efekat mumije. Ponovite sa preostalim viršlama.
Namotane viršle stvaite na pleh obložen papirom za pečenje i vratite u frižider dok rerna zagreva na 200°C. Pre samog pečenja premažite testo umućenim jajetom i pecite oko 25 minuta ili dok testo ne postane zlatno.
Ostavite viršle da se malo ohlade pa vrhom noža izdubite rupice na mestu gde treba oči da dođu. Zatim uz pomoć špric kese istisnite kajmak. Ta rupa će pomoći da kajmak ne otkliza kada dodamo biber. Na kraju blago istisnite zrna bibera i služite rol viršle dok su još tople sa Dijamant kečapom za potpun užitak.
Sastojci:
- 8 viršli
- 300g lisnatog testa
- Dijamant blagi kečap
- 2-3 kašičice kajmaka ili krem sira
- 16 zrna crnog bibera
- 1 jaje
Halloween zmijice
Priprema:
U veću činiju stavite omekšali margarin i mutite ga kratko pa postepeno u tankom mlazu ulivajte ulje i mutite sve dok se ne povežu.
Dodajte mleko, prašak za pecivo i polovinu brašna pa sjedinite. Dodajte ostatak brašna i fetu pa prevrnite smesu na radnu površinu i mesite kratko dok ne dobijete meko testo.
Istanjite ga u kvadrat debljine oko 1/2cm i pospite makom pa ga stavite u frižider da se stegne oko 15 minuta.
Zagrejte pećnicu na 180°C. Isecajte trakice debljine 1.5cm zatim svaku uvijte u spiralu. Stisnite vrhove kako biste dobili oblik repa i glave zmije. Papriku isecite u obliku jezička, a masline u obliku trouglića, zatim ih utisnite u testo na mesto očiju.
Pecite zmijice oko 10-15 minuta dok ne porumene blago. Služite ih kada se ohlade sa Dijamant blagim kečapom.
Sastojci:
- 125g Dijamant margarina
- 120g Dijamant ulja
- 120ml mleka
- 1/2 kesice praška za pecivo
- 250g fete
- 400g brašna
- 2-3 kašike maka
- 4-5 crnih maslina
- 1 crvena paprika
- Dijamant blagi kečap
Mini pice za Noć veštica
Priprema:
Pomešajte sastojke u činiji i postepeno dodajte 360ml mlake vode. Mesite oko 10 minuta dok ne dobijete glatko testo.
Umotajte ga u loptu, blago ga nauljite i stavite u čistu činiju. Pokrijte i ostavite na toplom mestu da se udvostruči.
Za to vreme pripremite dekoraciju. Polovinu sira narendajte, a preostali isecite u obliku štapića kako biste mogli da ga ređate u naizmeničnom maniru koji podseća na usta mumije. Deo maslina isecite na kolutove pa neka to budu mumijine oči, deo isecite na pola po dužini što će biti telo pauka, a ostatak na polovine pa na trakice koje će predstavljati paukove noge.
Zagrejte rernu na 250°C. Testo istanjite tanko pa iseckajte krugove prečnika po želji.
Svaki premažite Dijamant pizza kečapom pa preko poređajte po jedan kolut kobasice.
Poređajte sir i masline preko pice u željenom obliku i pecite ih oko 7 minuta ili dok sir i testo ne porumene.
Sastojci:
- 500g oštrog belog brašna
- 14g suvog kvasca
- 1/2 kašičice soli
- 2 supene kašike Dijamant ulja
- 150g kulena ili pizza kobasice
- 150g trapista
- 1 teglica crnih maslina
- Dijamant pizza kečap